Влошаване на бюджетната картина в Италия

Италианската статистика Istat оповести доста тревожни данни, показващи влошаване на бюджетната картина на третата по сила икономика в еврозоната.

Бюджетният дефицит на Италия през третото тримесечие на миналата година се е разширил до 3,0% от БВП на страната спрямо дефицит в размер на 1,4% от БВП за същото тримесечие на 2012-а година.

За първите девет месеца на 2013-а година италианският бюджетен дефицит се е разширил до 3,7% от БВП спрямо дефицит за 3,4% от БВП през същия период на 2012-а година, показват данните на Istat.

Междувременно агенция Ройтерс съобщи, че днес представители на италианското правителство ще проведат спешна среща, за да обсъдят продажбата на голям пакет акции в италианските пощи (компанията Poste Italiane) като част от усилията за намаляване на масивния държавен дълг. Икономическият съветник на италианския премиер Енрико Лета, заместник-министърът на индустрията – Антонио Катрикала и изпълнителният директор на Poste Italiane – Масимо Сарми са сред участниците на днешното заседание, на което ще се обсъди идеята за продажба на 40% от изцяло държавната компания за пощенски услуги.

Целта на тази предстояща продажба е да се наберат средства с които да се намали прекомерно големият италиански държавен дълг. Държавният дълг на Италия се очаква да достигне рекордните 132,8% от БВП на страната през 2014-а година, като по този показател ще бъде надвишен само от гръцкия държавен дълг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *