Йелън от Фед очаква по-силен икономически растеж в САЩ от поне 3% през 2014-а година

Вицепрезидентът на Фед Джанет Йелън, която ще поеме юздите на американската централна банка на 1-ви февруари, заяви в интервю за списание Time, че очаква да види една по-силна икономика на САЩ през 2014-а година и се надява на растеж на БВП от най-малко 3%.

Мисля, че ще видим по-силен растеж през тази година. Повечето моите колеги от Фед, както и аз самата, се надяваме, че първата цифра (на растеж на БВП) може да бъде 3, а не 2…, каза тя (разчитайки на икономически растеж от поне 3,0%).

Джанет Йелън, който в понеделник беше одобренаот Сената на САЩ като следващ председател на Федералния резерв, също така заяви, че очаква ускоряване на подобрението на жилищния пазар след неговото известно затишие през есента на 2013-а година.

Определяйки настоящото икономически възстановяване като „обезсърчаващо бавно“ , тя обаче посочи, че има напредък в процеса на връщане на хората на работа и очаквам инфлацията да се придвижи обратно към заложената от Фед цел от 2,0%.

Относно програма на Фед за „количествени облекчения“, Джанет Йелън каза, че паричната политика има за цел да задържи ниски дългосрочните лихвени проценти, което насърчава потреблението (разходите).

Паричните стимули доведоха отчасти до по-високи цени на жилищата и до повишение на цените на акциите на американските компании, който кара хората със собствени жилища и притежаващи акции да отделят повече средства за харчове, което води до разкриването на работни места и до повишение на доходите, каза Йелън в своето първо интервю като вече избран следващ гуверньор на Федералния резерв.

Любопитно е заглавието на интервюто с Джанет Йелън в списание Time – „Жена за 16 трилиона долара“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *