Китайските биткойн борси намират начини да заобиколят забраната на регулаторите

Биткойн възвръща част от обемите на търговия в Китай, които се наблюдаваха през 2013, което помага на виртуалната валута да се задържи над 1000 долара, благодарение на това, че биткойн борсите в страната намират начини да заобиколят регулаторната забрана от миналия месец, пише Файненшъл таймс.

След като китайските регулатори забраниха на финансовите институции да правят бизнес с биткойн борсите миналия месец, мнозина предрекоха край на манията по виртуалната валута в страната.

На кандидат-купувачите бе съобщено, че вече няма да могат да прехвърлят кеш към борсите чрез електронните платформи за разплащане, което реално правеше невъзможно купуването на биткойни.

„В най-мрачните часове си мислехме, че всичко се срива и играта е свършила“, казва Боби Лий, съосновател на една от водещите китайски биткойн борси, BTC China.

Но китайските биткойн „бригади“ опровергаха мрачните прогнози и намериха начини да търгуват, като започнаха 2014 по начина по който приключиха 2013, с доминантен дял на глобалния биткойн пазар.

В същото време, в САЩ биткойн получи допълнителна подкрепа, след като Zynga, известна с онлайн социалните си игри, заяви, че стартира пилотна програма, която ще приема електронната валута.

Играещите FarmVille 2, CastleVille, ChefVille, CoasterVille, Hidden Chronicles, Hidden Shadows и CityVille, ще могат вече да правят покупките си на виртуални стоки и с биткойн.

Оцеляването на биткойн в Китай помогна валутата да се задържи днес над 1000 долара, близо двойно над нивото до което се бе сринала след регулаторните действия на Пекин. Тази устойчивост е доказателство за пъргавостта на китайските борси. Изправени пред пълна забрана на разплащанията към тях, от операторите на подобни услуги, те измислиха начини за заобикаляне на ограниченията, някои от които са в правната „сива зона“.

Една от борсите, BTCtrade, продължава да използва услугите на компаниите за електронни разплащания, въпреки забраната на централната банка. Представител на борсата обосновава решението с това, че доставчикът на разплащателни услуги, с който работят, все още не е получил официално нареждане от централната банка и бизнесът му с биткойн борсите, докато не получи, остава активен.

Другите борси също търсят „вратички“. Базираната в Пекин биткойн борса Huobi позволява на потребителите да правят директни депозити в собствената корпоративна банкова сметка на борсата или дори в тази на основателя на компанията Лий Лин, като компанията впоследствие ги внася по собствената си търговска платформа.

„Ние сме компания и имаме бизнес по продажбата на продукт и трябва да уреждаме плащания по сметки. Това е нещо, което е напълно легално. Да, не можем да си сътрудничим с доставчиците на разплащателни услуги, но все още можем да провеждаме собствения си бизнес“, казва Лий.

OkayCoin пробва и двата подхода. Тя все още работи с 95gateway.com, малка компания за онлайн разплащания, която все още е склонна да работи с биткойн борсите, но обемите на компанията вече не й позволяват да издържа на оборотите на биткойн борсите.

В края на декември, OkayCoin създадоха корпоративни сметки, подобна на Huobi и с тях реализират разплащанията.

„В двете седмици, в които не можеше да се добавят пари по сметките ни, бе болезнено, като седене на тръни. Дните минаваха като години“, пишат от борсата на уебсайта си, в статията за новите методи за прехвърляне на средства.

В резултат на последните събития, биткойн пейзажът в Китай се промени драматично. BTC China, например, която имаше около 30-процентов дял в световната търговия с биткойни през ноември, вече има едва 5-процентов дял.

Huobi бързо запушва тази дупка, и то как. За последните седем дни на борсата са реализирани 58% от глобалните транзакции с биткойн, по данни на Bitcoinity.

BTC China се опитва да си върне позициите. Компанията предпочита да не използва корпоративните сметки, за трансфер на парите, заради опасения, че регулаторите може да използват спрямо тях същия подход като към доставчиците на разплащания.

Борсата създаде ваучерна система, която позволява на хората с пари на борсата да продадат правата за този кеш на хората, които искат да купят биткойни. За да си върне обемите, компанията създаде и стимули за маркетмейкъри, който позволява на хората, търгуващи с биткойн, да печелят малка комисионна.

„Искаме да намерим жизнеспособен начин да управляваме бизнеса си, по начина по който правителството иска. Опитваме се да играем честно, без да преминаваме моралната или законовата граница“, казва Боби Лий.

Въпреки всичко, съживилият се биткойн оптимизъм в Китай е изправен пред едно препятствие. Като забранява на финансовите институции да търгуват с биткойн, централната банка прави невъзможно ползването на виртуалната валута за покупки на стоки и услуги.

За разлика от Zynga и други международни компании, които приемат биткойн, като платежно средство, големите китайски интернет компании спряха да ползват биткойн. Дори и на този фронт биткойн ентусиастите виждат надежда.

„В краткосрочен план, използването на биткойн, като платежно средство и валута, очевидно не е позволено“, коментира Лий от Huobi. “В дългосрочен план, обаче, ще зависи от перспективата на правителството, а тя ще бъде оформена от много други фактори, включително виждането на останалите държави“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *