Вместо некролог на БДЖ

Вместо некролог на БДЖ – системно и последователно унищожаваха българските железници през целия преход. Защото е много по-трудно да печелиш от публичен транспорт, отколкото от частни автобусни линии.

А българските железници винаги са били и остават символ на българската държавност. Прочетете историята след Съединението – нямало е никаква пари в хазната, никой не дава кредит на новото правителство и пак решават да не отлагат и да продължат строителството на жп линията Цариброд-Ихтиман, като теглят заем от населението. Защото са били ДЪРЖАВНИЦИ преди личния си интерес.

И какво си мислят – че може да се зачеркне железопътният транспорт и България да бъде бяло петно в картата на Европа без жп транспорт? Че всеки депутат ще си направи автобусна компания и че ще се премахне нуждата от жп транспорт, като се маргинализира с дялове под 1 процент? Че България никога няма да има скоростни влакове и бърз и надежден карготранспорт, защото пътният транспорт винаги ще бъде държан в изкуствен заслон, за да печелят „силните“ на деня транспортни фирми, в които се оглеждат интересите на бивши и настоящи депутати?

Строим магистрали за тях, но занемаряваме жп инфраструктурата си и жп компании. Подгответе се за заупокой на компанията, която за много поколения българи е била символ на българската държавност. Моя татко е бил жп човек – машинист на влак, и всеки път, когато говори за тези дни, се изпълва от вълнение и гордост.

Пари ще намерим за всичко с времето, но никога няма да разберем какво е да градиш темелите на една държава. При този и по-ниски пазарни дялове, реформата е просто невъзможна. Точка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *