Вносът е рекордно висок

Износът на български стоки продължава да расте, но през август покачването се забавя. Затова пък скъпият петрол и съживеното потребление вдигат вноса до невиждано високи ръстове.

Числата за търговията към Европа още са силни – ръст от почти 10%. Много по-видимо е забавянето към държавите извън съюза. Там на пръв поглед има добра новина – силно расте износът към Русия. Но вглеждане в данните показва, че увеличението идва по линия на стоманени и чугунени тръби. Точно такива стоки за около 500 млн. лв. са били внесени от Русия преди 2-3 години и много вероятно са тръбите за неслучилия се „Южен поток“, а сега говорим за обратен износ, а не за произведена тук продукция с добавена стойност.

Ръст, но слаб

Общото увеличение в износа за август е 7.3% на годишна база през осмия месец на годината при 9.8% за юли, става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Причината за забавянето са по-слаби ръстове както към страните от ЕС, но по-осезаемо и към държавите извън съюза.

Темпът на прираст на износа към трети страни значително се свива – докато през май увеличението достигна рекордните 30.7%, следващите три месеца скоростта постепенно падаше. Така през август достигна дъно от 3.3%, като толкова нисък темп последно беше регистриран преди година. От друга страна, горивата дърпат експорта надолу заради значително понижение в обемите на годишна база.

Подробната разбивка за износа към ЕС през август ще бъде публикувана след месец – ясно е само общото число за ръст – 9.4%. Детайлните данни към юли показват, че двигател на увеличението са предимно продажбите на горива и масла, които растат и като обем, и като цена заради по-високите котировки на петрола.

От общо изнесена продукция за почти 34.1 млрд. лв. от началото на годината малко над 22.4 млрд. лв. (или около две трети) са към ЕС, а останалите – към трети страни.

Сбогом руски тръби

Вече трети месец определящи за повишението на износа към страните извън ЕС са продажбите на стоки от чугун, желязо и стомана. Увеличението допринася с 9.4 пр.п. към ръста за август, а причината е силната търговия с тръби. И докато миналата година сумата на продажбите беше 12.9 млн. лв., само за първите осем месеца на 2017 г. числото достига над 495 млн. лв.

Интересно е, че цялата тази продукция отива към едно място – Русия. Износът на България към Русия се удвоява тази година спрямо отчетените продажби през 2016 г. Така страната е на втора позиция като експортна дестинация на България извън ЕС (след Турция). Но скокът на продажбите към Русия е именно търговията с тези тръби. Много е вероятно обаче да не става дума за реален износ, а обратен експорт на складирани от години количества за газопровода „Южен поток“. Тръбите бяха разтоварени постепенно през предишните три години на пристанищата във Варна и Бургас. Проверка на „Капитал“ показа, че едва ли става въпрос за количествата във Варна, защото те са били налични и към края на септември.

Все пак към трети страни има група от стоки, която реално расте – житни растения и зеленчуци, които допринасят съответно с 2.6 и 1.6 пр.п. От друга страна, горивата дърпат растежа надолу с 8.6 пр.п. Причината е значителен спад в количествата (с 52.8%), който не може да се компенсира с по-високите цени на петрола на международните пазари.

Горивата вече към ЕС

Главната причина за повишението на износа към ЕС са горивата, където увеличението допринася с 2.8 пр.п. към ръста през юли. Количествата нарастват почти тройно спрямо миналогодишните нива, а цените на международните пазари продължават да растат. Така стойността на продажбите отбелязва повишение от 107.9 млн. лв. през юли 2016 г. до 188.1 млн. лв. тази година.

Друг фактор за ръста отново е експортът на житни растения (1.7 пр.п.). Продажбите на машини, апарати и части също допринасят за увеличението (с 1.5 пр.п.).

Към Германия и Турция

Експортът към Германия, която е най-големият търговски партньор на България, нараства с 19.2% на годишна база към юли, като така достига 4.1 млрд. лв. Извън ЕС основната експортна дестинация на България през август е Турция, където продажбите нарастват до 2.7 млрд. лв. от началото на годината. За сравнение – за същия период на 2016 г. числото беше малко над 2.4 млрд. лв.

Тези скъпи вносни горива

Вносът също расте, и то по-бързо от износа. Докато от началото на годината експортът се е повишил с 12.9%, продажбите на чужди стоки в България са нараснали с 16.2% спрямо първите осем месеца на 2016 г. Причината са предимно горивата и стоките от мед, където се наблюдава както увеличение по отношение на обемите, които България внася, така и положителен принос от по-високите цени на медта и петрола на международните пазари. Закупените от България стоки достигат почти 36.3 млрд. лв., като малко над 23 млрд. лв. са дошли от ЕС, информира в.Сега.

Отрицателното търговско салдо е нараснало през август, като така от началото на годината внесените в страната стоки надвишават изнесените с 2.2 млрд. лв. За сравнение – година по-рано разликата също беше отрицателна, но значително по-малка – 540.3 млн. лв. Причината за увеличението е по-силният внос тази година заради нарасналото вътрешно потребление.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *