Водачите на полицейския протест са в най-ниската йерархия на МВР

Откакто избухна недоволството, един човек се появява по всички телевизии. Младши експерт в граничното управление Валентин Попов е лидер на най-големия полицейски синдикат. Не е ясно по каква причина – професионални качества или синдикални дейности, но той вече 22 години е все на едно от най-ниските кадрови стъпала в МВР – младши експерт. Като голяма част от полицаите е завършил висше образование в специалността „Педагогика“.

Един от най-дейните синдикални лидери в организацията на протестите работи в МВР от далечната 1993 г. Попов е председател на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). В Съвета за социално партньорство към вътрешното министерство има още 5 подобни организации, които защитават правата на служителите.

Шефовете на всички тези организации са все в най-ниските йерархични нива на МВР.

При Попов дори жената, с която живее на семейна начала, го задминава в йерархията. До 2014 г. двамата работят като гранични полицаи на ГКПП „Станке Лисичково“, което контролира българо – македонската граница. Жената поема началническия пост и Валентин Попов е преместен от ГКПП като експерт в Благоевград, за да няма конфликт на интереси.

Заместникът му в СФСМВР Борислав Мазнев има 23 г. стаж в системата. Сега е разследващ полицай в Пето районно управление в Пловдив, категория Г, каквато се дава на служителите веднага след като се дипломират в Академията на МВР. Бил е инспектор в Криминална полиция в Първо РУ. Мазнев има две дипломи за висше образование – от Академията на МВР и право в Пловдивския университет.

През 2010 г. тогавашният шеф на областната дирекция го праща на същата длъжност, но в Първомай. Мазнев обжалвал в съда и спечелил делото. Право да мести служителите имал министърът, а не директорът.

Борислав Мазнев е учредител на синдикалната организация на полицаите в Пловдив. Участва в преговорите с ръководството на МВР и винаги е защитавал колегите си. През 2012 г. влиза в остър спор с тогавашния финансов министър Симеон Дянков, който също се опитваше да намали привилегиите на полицаите, вкл. и погребенията. Тогава Мазнев публикува декларация, в която по смисъла на чл. 169 от Закона за МВР се отказа от правото си на служебно погребение, наречено от Дянков привилегия, и го преотстъпи на другия бивш вицепремиер Цветан Цветанов.

„Да си го ползват както и когато намерят за добре. Настоящата декларация и преотстъпването на това ми право е валидно до края на мандата и на двете упълномощени лица“, написа Мазнев във фейсбук, където синдикалистите под пагон организираха и съвместните си действия покрай протестите.

Друг синдикален лидер от СФСМВР Галентин Грозев в миналото също беше зам.-председател на организацията, но после напусна. Сега е зам.-шеф в друг синдикат – Синдикален алианс Сигурност в МВР.

Грозев е младши разследващ полицай в Пето районно управление в София. Има 10 г. стаж в МВР. Срещу него имаше проверка през 2010 г. по публикации в пресата, че не ходи на занятия в Юридическия факултет на Софийския университет, където е бил студент. Тя завърши без санкция. Грозев се дипломира като юрист и през 2014 г. направи опит да смени системата на МВР, като кандидатства за прокурор. Висшият съдебен съвет не го одобри, тъй катоКомисията по професионална етика и превенция на корупцията в МВР обяви, че Грозев не притежава необходимите качества, за да заеме длъжността младши прокурор.

Така и този синдикален лидер се разминава с длъжност в съдебната система и остава полицай, като и зам.-шеф на Синдикален алианс Сигурност в МВР.

Председателят е Лукан Лазарски от Плевен. Той е на 47 г. Започнал работа в МВР през 1989 г. Лазарски като колегите си синдикалисти не се е развил в професията – за 25 г. стаж е стигнал до оперативен дежурен в Първо районно управление в Плевен.

В началото на кариерата си е пожарникар, след това е патрулен полицай. В синдикалната организация, оглавявана от Лазарски, членуват около 1000 души. Членовете на алианса протестираха пред МВР и през юни заради увеличаването на възрастта за пенсиониране в сектор „Сигурност“, условията на труд и специализираната операция на турската граница.

Председателят на синдиката на служителите в МВР Иван Павлов също е на изпълнителска длъжност в ловешката полиция. Сега той е дежурен офицер, работил е в КИАД. Въпреки че е полицай, през февруари крадец отмъкнал капачките на гумите на фиата му пред блока. Рецидивистът откраднал тасовете на още 10 автомобила, но бързо го хванали и го осъдили условно.

Най-високо в йерархията е Румен Пелев, председател на Националния полицейски синдикат от 2014 г. Той е главен разследващ полицай в районното управление на Пещера.

Христо Христов е председател на друг синдикат в МВР – този на гражданската администрация. През 2010 г. в него е приет за почетен член и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *