Военният сектор – двигател на руската икономика

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Русия очаква бърз икономически растеж

В проектобюджета на Русия за следващите три години се предвижда рязко увеличаване на разходите за въоръжените сили. Експертите обаче предупреждават за опасност от хронични бюджетни дефицити.

Това вече беше основната тенденция през изминалото десетилетие. Макар че Русия говори сега за нов курс, всичко продължава по старому. За сигурността и отбраната руското правителство предоставя все повече пари. Идната година военните разходи ще бъдат повишени с 19 % – на близо 37 милиарда евро.
Социална държава със силна отбрана
Така военният сектор гълта една седма от средствата на държавния бюджет. През 2013 година този дял ще възлиза на една шеста. И, както съобщи руският вицепремиер Сергей Иванов, до 2020 година Русия щяла да предостави за отбранителни цели безпрецедентната сума от 535 милиарда евро. Според Кремъл в бъдеще военната индустрия щяла да служи на икономическата модернизация и то в ролята както на архитект, така и на потребител на иновативна техника, подчерта президентът Дмитрий Медведев.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Дмитрий Медведев има специална визия за военната индустрия

По-голямо бюджетно перо са само разходите за социални цели. През идните години една трета от руския бюджет ще отива за социалния сектор. Следващата година в Русия се провеждат парламентарни, а през 2012 – президентски избори. За да може да реагира отстъпчиво на евентуални протести, финансовото министерство е калкулирало в бюджета милиарден резерв за все още непредвидени разходи, които вестник „Ведомости“ окачестви като „Съкровището на държавните органи за сигурност“. „По този начин модернизирането бе отложен с три години”, констатира реномираното интернетно издание „Газета.ру“.
Оптимистични прогнози
Още преди това ректорът на Московския икономически институт Ярослав Кузминов отбеляза, че с монопола върху властта е било злоупотребено, за да се инвестира в миналото, в пенсии и в армията, вместо да се заложи на образователното дело и иновацията. Правителството в Москва изхожда от очакването, че руската икономика, която миналата година отбеляза спад с 7,9 %, ще реализира през 2010 ръст от близо четири на сто, и че през идните години темпото на икономически растеж ще нараства и то поради една по-добра глобална конюнктура, което означава по-високи цени за изнасяния от Русия нефт.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *