Втори сме по износ на патешки дроб в света след Франция

България е вторият световен износител на патешки дроб в света след Франция. През последните години страната ни е удвоила производството си от 3 млн. на 6 млн. патици.
В същото време Франция запазва произведеното количество средно 40 млн. патици годишно. Това каза Пламен Челебиев, собственик на стопанство за производство на патици и месни деликатеси край Хасково, предаде Фокус. Заедно с баща си Павел Челебиев, ветеринарен лекар по образование, семейството се занимава с бизнеса с патици от близо 20 години. Фирмата отглежда птиците, разполага и с кланица. Има готов проект и за изграждане на пречиствателна станция по Програмата за развитие на селските райони. Продукцията на патешки дроб основно отива за износ, у нас се реализират главно субпродуктите като крилцата например. Над 75 млн. евро на година е оборотът от износа на български патици, каза Челебиев.
Третият производител на патици в света е Унгария отглеждат се не повече от 2 млн. годишно. Там обаче се произвежда най-много гъши дроб.
Основният пазар на патешки угоен дроб в света остава Франция 20 хил. тона годишно се консумират там. Сред страните консуматори са и Испания. У нас деликатесът не се консумира много, тъй като е скъп. Един килограм патешки дроб струва 30 лв. Въпреки всичко потреблението расте, но в страната ни няма и съществена традиция за консумацията на деликатеса. “Манталитетът на българина остава до голяма степен шопска салата, кебапчета и сръбска музика, а патешкият дроб е деликатес“, обясни Пламен Челебиев.
По думите му в менютата на родните ресторанти често пише, че се предлага гъши дроб, но това не е така, защото в страната гъски не се произвеждат. В такива случаи става дума за патешки дроб, който се предлага за гъши. А между двете животни има разлика, обясни Пламен Челебиев.
През последните години расте консумацията на патешки дроб в Япония, където се реализират около 500 тона годишно, за сравнение в Русия се консумират едва 50 тона за една година. У нас годишно на пазара се продават около 30 40 тона.
Фирмата на Пламен Челебиев произвежда около до 1 млн. патици за година и е най-голямата в България в бранша. Инвестицията, която е направена, е много голяма става дума за милиони.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *