Войната в държавата изнерви Брюксел

НДСВ подпали чергата на кабинета. Европа може да ни глоби, обяви Грънчарова и удари Овчаров и Петков

Фратини следи под лупа Александровгейт, власт и опозиция искат оставки, Доган – среща на върха

НДСВ подпали чергата на властта. Жълтата евроминистърка Гергана Грънчарова изнесе доклад на Еврокомисията за България, с който страната ни получава остро предупреждение, че не е изпълнила 30 от 107 мерки и това може да й струва зловещи глоби.

Най-голямо забавяне има във ведомствата на Румен Овчаров и Румен Петков. Министерството на икономиката и енергетиката не е изпълнило 14 мерки, МВР – 9, социалното ведомство – 7. Най-малко пропуски имат министерствата на земеделието и на правосъдието – по един.

С добре подбрания момент за обявяване на доклада царските хора директно взеха страна срещу БСП в скандала, който тресе държавата от седмица, коментираха социалистите вчера. Предупреждението на ЕК е пристигнало у нас на 20 април. Грънчарова обаче го оповести в отсъствието на премиера Сергей Станишев, който е в Лисабон в момента, в който енергийният министър Румен Овчаров бе на разпит по обвиненията на Александров. Два месеца срок ни дава Брюксел, за да си изпълним поетите ангажименти. В противен случай Комисията може да ни даде на Европейския съд в Люксембург, който да осъди България да плати яки глоби.

Час по-късно пръст на България размаха и Франко Фратини. Европейската комисия и правосъдният еврокомисар следят отблизо аферата „Топлофикация“, официално заяви говорителят на Фратини Фризо Роскам Абинг. Той съобщи, че на всеки 14 дни получава информация за значимите случаи у нас.

Докато Брюксел спускаше новите заплахи за финансови наказания над България, у нас скандалът около „Топлофикация“ ескалираше всяка минута.

Взаимните обвинения в корупция изнудване и заплахи между Ангел Александров и Румен Овчаров взривиха парламента. Незабавно отстраняване на Александров поиска БСП. Сдушени, хората на Костов и близките на Бойко Борисов депутати, пък ревяха за оставка на Овчаров. Те започнаха подписка за свалянето му. Сините дори обявиха, че ще искат вот на недоверие на кабинета. Атаката на Александров срещу енергийния министър е политическа, в нея се е включил кметът Бойко Борисов и новосформираната му партия ГЕРБ, която се възползва предизборно, заяви шефът на левицата в парламента Михаил Миков. Според социалисти включването на НДСВ в скандала работи директно за кмета.

В дъното на скандала са социалисти.Среди в БСП мътят водата разкри Татяна Дончева. Те били заинтересовани от добри отношения с ГЕРБ и затова атакували Овчаров. Едната част от тези среди е правителствено представена и на ниво ръководство на партията, но са малцинство, каза Дончева. Докато депутатите се караха, министър Овчаров даваше 75 минути показания в Софийска градска прокуратура. Не става дума за политическа игра, а за чисто криминална, каза на излизане Овчаров и поиска Александров да се извини на следователите.

Среща на върха на тройната коалиция заради войната в държавата е готов да поиска Ахмед Доган. Той ще изчака връщането на Станишев от Португалия. За прословутия скандал сме информирани дотолкова, доколкото вие пишете – от вестниците, каза Сокола в Кърджали. Според него прокуратурата трябва да вземе в свои ръце случая за изясняване на фактите. Очаквам в най-скоро време резултати от разследването на прокуратурата, отсече Доган. Според него този етап няма индикации за проблеми в кабинета.

Неправилно и името на следовател №1 да се свързва с ДПС, каза още Доган. Висшият съдебен съвет определя позиционирането в тази система, няма квоти там, обясни той. И заключи: „Ние сме само наблюдатели на този етап, с какво можем да бъдем засегнати от скандала, не виждам основание.“

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *