Война за ресурси грози света заради глобалното затопляне

Има 50 на 50 вероятност световните температури да достигнат опасно високи равнища през този век, предупреждават учени климатолози, цитирани от в. „Таймс“ и БНР. Дори при сериозни съкращения на емисиите парникови газове от по 3% годишно от 2015 г., шансът да се попречи на повишаването на световните температури да надхвърли 2 градуса по Целзий до 2050 г. е не повече от 50%. А всяко десетилетие забавяне в съкращаването на тези емисии ще увеличава температурите с по половин градус.
Всяко увеличение на световните температури над 2 градуса по Целзий се очаква да навреди сериозно на човешкия живот и околната среда. Дори само 2 градуса увеличение бе причинило още повече топлинни вълни и наводнения с много по-тежки последици от топлинната вълна от 2003 г., която взе хиляди жертви в Европа.
Учените се опасяват, че нарастване на световните температури над 2 градуса ще доведе до войни за ресурси, включително вода, спад в добива на зърнени храни в южна Европа и разпространение на болести като малария и тропическа треска. Близо една трета от животинските и растителните видове може да загинат. Сред най-застрашените са растящите в топли води корали, както и белите мечки и императорските пингвини.
Ръководителката на отдела по климатични промени в Хадли сентър в британското графство Ексетър Вики Поуп заяви, че повишението на световните температури с 2 градуса може да бъде забавено, но не и избегнато. „За да стабилизираме нарастването на равнище 2 градуса ще трябва да направим много драстични съкращения на емисиите парникови газове. Колкото и да са драстични те обаче, нарастване на температурите ще има. Каквото и да правим, се насочваме към температурно повишение от 2 градуса. Някои въздействия вече се усещат и ще живеем в един много по-различен свят“, цитира „Таймс“ думите на Вики Поуп.
Предупрежденията на учените от Хадли сентър ще бъдат отправени на конференция в Копенхаген тази седмица, която ще подготви среща на върха на ООН в този град през декември. На тази среща на върха световните лидери ще опитат да се договорят как да съкратят достатъчно емисиите парникови газове с цел контролиране на климатичните промени.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *