Над 30% от земеделските производители в Добричка област не са си получили субсидиите за единица площ

Над 30% от земеделските производители в Добричка област не са си получили субсидиите за единица площ, съобщи Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители. „За пореден път не се изпълняват споразумения, подписани от Националната асоциация на зърнопроизводителите и министър Цветанов и парафирани от премиера Станишев”, коментира Стоянов съобщението на агроминистерството, че вече са изплатени 75% от средствата, а до края на тази седмица ще бъдат преведени още 25 млн. лева на 10000 производители.
Стоянов припомни, че споразумението е било подписано на 30 януари и според него всички субсидии, без тези за ливади, пасища и мери, е трябвало да бъдат раздадени до 28 февруари. „Тези средства са разчетени в план-сметките на земеделските стопанства и забавянето им ще доведе до проблеми в производството на зърно. В момента стопаните стягат машините, купуват резервни части, торове и препарати и тези пари са им нужни”, заяви Стелиян Стоянов.
Той прогнозира, че предстои много трудна стопанска година. Първият проблем е свързан с реализацията на продукцията и ниските цени в момента. Сега тон пшеница се търгува за 220-240 лева, тон царевица – за 200-220 лв. и тон слънчоглед – за 450 лв., без ДДС. Освен това се сриват в световен мащаб стоковите борси, така както и финансовите. Не са благоприятни и прогнозите за цените на новата реколта, а в същото време непрекъснато растат разходите за производството, допълни Стоянов.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *