Синдикатите искат незабавно алтернативен план за спасяване на Кремиковци

Синдикатите от Кремиковци настояват премиерът Сергей Станишев да даде указание за незабавно разработване на алтернативни варианти за спасяване на дружеството, ако няма сделка с бразилската компания CSN. Това е казал днес пред протестиращите пред сградата на Министерски съвет кремиковски металурзи лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков, цитиран от БТА.
Металурзите са се събрали с искане да връчат на премиера декларация. В документа синдикатите настояват премиерът да проведе спешна среща с президента на бразилския кандидат инвеститор за комбината за финализиране на преговорите.
Бразилската компания остана единственият кандидат за инвеститор на Кремиковци, след като в края на февруари украинската компания Smart Holding се оттегли от преговорите за покупката на комбината поради липса на подкрепа сред кредиторите на фирмата.
Металурзите искат още да бъде разработена с участието на работниците компенсационна програма, която да включва преквалификация, ранно пенсиониране и обезщетение в размер на 30 заплати за работниците, които ще загубят работните си места.
Синдикатите настояват също и за незабавна проверка от специалните служби и контролните органи на държавата за всички действия, които се отнасят до Кремиковци, за да се установят причините, довели до катастрофата на комбината.
По-рано днес протестиращите бяха приети от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той ги е информирал, че продължават преговорите с бразилския кандидат-инвеститор за комбината.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *