Впуска ли се Швейцария в нова валутна битка?

Две седмици след като Швейцария шокира валутните трейдъри катопрекрати прикрепването на франка към еврото, изглежда сякаш централната банка се върна без много шум на пазара. Докато централните банки от Дания до Сингапур и Канада улесняват паричната си политика през последните седмици, швейцарските власти са изправени пред още по-сериозна битка – укротяване на тяхната поскъпваща валута, пише Bloomberg.

Вестникът Schweiz am Sonntag писа по време на уикенда, че Швейцарската национална банка сега има за цел коридора за обмен на франка между 1,05 и 1,10 за 1 евро, спрямо нивото от 1,20, което изостави на 15 януари. Банката отказва коментар. Но ако тя ще се опитва да задържи франка от поскъпване над това ниво, то изглежда, че се затруднява да вкара валутата в желания коридор.

Графика с движението на швейцарския франк спрямо еврото.Източник: Bloomberg

Последствията от изоставянето на прага в курса на франка предизвикаха ужас у швейцарските износители и все още витаят из икономиката на страната. Публикувани в понеделник данни показаха, че индексът за производството е спаднал до 48,2 пункта през януари, спрямо 53,6 пункта месец по-рано. Тези данни са значително под прогнозата на икономисти за 50,6 пункта. Данни под 50 пункта показват свиване на икономиката и всеки един компонент – от поръчки на до запаси на стоки и до работни места – е отбелязал спад.

Проучването за производството бе направено точно след като отбраната на валутата бе изоставена, твърди Мартина фон Терзи, икономист в мюнхенската банка Unicredit. Тя очаква швейцарската икономика да нарасне с едва 0,1% тази година, като икономиката ще се свие с 0,7% през първото тримесечие и 0,3% през второто. Става ясно защо Швейцария не иска поскъпващата валута да унищожи икономиката ѝ.

След като веднъж се оттегли с наранено достойнство, все още не ясно дали Швейцарската централна банка вярва, че може отново да поеме ангажимент без да пострада. Може би тя се надява, че валутните трейдъри, които загубиха милиони долари при отвързването на франка няма да посмеят да спекулират отново с него. Може би тя смята 1,05 франка за евро за по-защитима позиция от 1,20. Може би тя очаква по-малък натиск сега, когатоЕвропейската централна банка най-после започна програмата си за количествени улеснения.

Може би…Дания също полага неимоверни усилия, за да обвърже кроната си, включително силно отрицателни лихвени проценти и прекратяване на програмата за изкупуване на ценни книжа. От Bloomberg смятат, че валутните войни няма да завършат добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *