Частните пенсионни фондове по-добри от банките

Частните пенсионни фондове постигнаха средна доходност от 4,33% от управлението на парите за старини през 2014 г. след като се приспаднат всички такси, сочат изчисления на в. „Стандарт“ на база данните на Комисията за финансов надзор.

Това е много добър резултат като се има предвид, че инфлацията през миналата година е минус 0,9%, а лихвите по банковите депозити на гражданите са двойно по-ниски от постигнатата от фондовете доходност.

Всъщност реалната доходност от управлението на парите е различна за всеки човек, тъй като зависи и от натрупаната сума по партидата му и вноските, които се правят всеки месец.

Всеки осигурен в универсален пенсионен фонд има средно по 1881,31 лв. в личната си партида, сочат последните официални данни на КФН.

А за първите девет месеца на 2014 г. средният размер на месечните постъпления във фондовете от осигурителни вноски е 41 лв. на човек.

Според официалните данни на КФН за стойността на един дял в пенсионните фондове, през 2014 г. средната доходност от управлението на парите за втора пенсия е 5,7%. Така, ако човек има 1881,31 лв. в личната си партида (колкото е средната сума за всички осигурени), от управлението им към сумата ще се прибавят 107,25 лв. Но за да се пресметне реалната доходност трябва да се вземат предвид таксите, които удържат пенсионните дружества. Те събират две такси- до 5% от всяка осигурителна вноска, и инвестиционна такса в размер до 1 на сто годишно върху стойността на нетните активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *