Времето на пазарния оптимизъм се оказа кратко

В момента страната е домакин на делегация от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, така наречената Тройка, която цели да ревизира финансовото състояние на страната след последните помощни операции. В края на одита ще има изявление, обеща финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос.
В очакване на яснота от инспекцията на Тройката инвеститорите проследиха с притеснение информацията за покупки на държавен дълг за € 9.8 млрд. от страна на ЕЦБ. през миналата седмица. С това общият размер на изкупените книжа и съответно напечатаните пари, достига до € 152 млрд. от месец май 2010 година до сега.
Спиралата на негативизма засмука инвеститорите от двете страни на океана в понеделник. Преди отварянето на Wall Street водещите индекси в Европа падаха с около 2%. Така сесията в Щатите започна с понижения, което пък допълнително натисна търговията на стария континент.
Така към този час водещите борси светят в цвета на загубата.
DOW JONES INDUS. AVG пада с 1.58% до 11 326 пункта.  S&P 500 INDEX се понижава с 1.60% до 1 196 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX губи 1.48% до 2 583 пункта.
Петролът също чувствително поевтинява. Лекият американски петрол пада с повече от два долара до $ 85.67 за барел, а сортът брент се търгува срещу $ 111.73 за барел.
Еврото се понижава към долара до $ 1.3613.
Банките на европейските финансови пазари продължават да треперят от трайното влошаване на инвеститорското доверие към себе си. Гръцката Alpha Bank загуби 5.9% от стойността си на борсата в Атина заради притеснения от неплатежоспособност при евентуален гръцки фалит. Piraeus Bank се смъкна с 6.6%, а National Bank of Greece – собственикът на ОББ, губи 5.75%. Спадът на гръцкия борсов индекс достигна 2.64%.
Във Франция Societe Generale се понижи с 5.8%, а BNP Paribas загуби 3.8%. В Германия Commerzbank се смъкна с 4.23%, а Deutsche Bank е надолу 2.5%. RBS в Лондон падна с 4.7%, Barclays с 4.85%, а Lloyds с над 6%.
UniCredit в Милано рязко се отличава от европейския банков песимизъм, постигайки 1.74% ръст в цената, но да отбележим, че определените от пазара 73 цента за акция са с 40% по-малко от пазарната оценка преди месеци.
Рязко поскъпва доходността по италианските и испанските ДЦК. Предстои телефонна конференция на представителите на тройката от МВФ, ЕС и ЕЦБ и гръцкото правителство, след която ще има още повече яснота дали ще бъде отпуснат следващият транш и съответно предотвратен или предизвикан гръцкият фалит.
Реакцията на суровинните пазари засега показва, че спекулациите за срив на световната икономика след задействана от евентуален гръцки фалит финансова криза отслабват. Петролът брент стабилизира цената си на 111.78 долара за барел, а златото огарничи поскъпването си до 1818 долара за тройунция. Захарта изличи огромната корекция от над 6% и вече се търгува по цените от петък.
Но на валутните пазари еврото отново пое надолу, до 1.3659, а доларът скочи с 2.7% спрямо унгарския форинт, до HUF 212.135. По време на японския празник интервенцията е малко възможна и йената поскъпна до JPY 76.778 и 104.867 йени спрямо евро.
След като партията на канцлера Ангела Меркел претърпя шест провала от седем вота за федералните провинции в Германия тази година, този път в столицата Берлин, перспективите за обща европейска политика за справяне с дълговата криза се разклатиха още повече.
Германският борсов индекс DAX се смъкна с 2.4% до 5441 пункта, френският CAC40 загуби 0.5% до 3031 пункта, а британският FTSE100 е надолу с 1.26% до 5301 пунк. Най-силно засегнати са европейските банки, начело с 3.5% понижение по позицията на Deutsche Bank и 5.5% загуба при Commerzbank. Толкова губи и Barclays.
В началото на европейската търговия единната валута опитва възходяща корекция до 1.3693 долара, ограничавайки понижението за деня до 0.75%. Щатският долар чувствително поскъпна срещу останалите европейски валути, качвайки се с 1.5% спрямо полската злота, с 1.8% спрямо унгарския форинт и с 1% спрямо турската лира. 0.6% е ръстът на долара към франка. Йената леко поскъпна до 76.8002 йени за долар.
Петролът WTI ограничи загубите си до 1.33% на 86.79 долара, а златото се възползва от несигурността и се покачи на 1827.30 долара за тройунция. Фючърсите на медта загубиха 2.33% от сутринта.
Периодът на пазарен оптимизъм изглежда ще се окаже кратък. Спекулациите около гръцкия фалит се подновиха и това смъкна акциите на азиатските финансови компании, вследствие на което еврото се срина, индексите забиха нос, а златото възвърна блясъка си.
Икономисти от Лондонското Сити заявиха: считаме, че гръцкото правителство може да фалира до месеци, ако не до седмици. „Има притеснение за платежоспособността на банките в силно задлъжнелите страни, които скоро ще потърсят Европейската централна банка за нови кредити“.
Спекулациите се засилиха заради липсата на прогрес в преговорите на европейските финансови министри на срещата им през уикенда, както и от съобщението, че европейски лидери предупреждават Атина да постигне целите си по бюджетни икономии – иначе ще загуби финансовата помощ. По данни на WSJ, ако не получи нови пари от тройката, Гърция ще обяви фалит в средата на октомври.
На този фон азиатските финансови компании, които имат солидни експозиции в европейски ценни книжа, губят котировки. HSBC в Хонконг падна с над 5%, Индустриалната и търговска банка на Китай загуби 2.73%, понижи се и цената на австралийските банки. Най-ликвидният японски фондов пазар днес е в почивка заради празник.
Индексът на борсата в Шанхай се понижава с 1.45% до 2446 пункта, Hang Seng в Хонконг губи 2.1% до 19047 пункта, а S&P/ASX в Сидни се понижава с 1.56% до 4054 пункта.
Единната валута рязко поевтиня със спекулациите, губейки близо 1% към долара до USD 1.366 и 105.1027 йени. Един долар купува 76.929 йени. Както може да се очаква настъпи и рязко обезценяване на австралийския долар, до USD 1.0234, спад от близо 1.3% за ози. Паундът се смъкна до 1.5699 долара, тъй като пазарът очаква от Английската централна банка количествени улеснения. Валутният таван на франка от 1.20 към еврото се запазва, до CHF 1.2057.
Скъпият долар и опасенията, че финансовата несигурност ще навреди на глобалния икономически растеж, понижиха цените на суровините. Петролът в азиатската търговия се смъкна с 1.5% за сорта WTI и 0.8% за сорта брент, съответно до 86.67 долара и 111.32 долара за барел. Цената на бензина на борсите също загуби, 0.85%.
Най-драстичен обаче е спадът в цената на захарта, която се котира вече с 6.64% по-евтино, а оризът се смъкна с 2.8%. Царевицата поевтиня с 0.7%, а пшеницата с 0.4%. От сутринта доларовият индекс на Nasdaq, измерващ стойността на зелените пари в кошница с шест валути, се покачи с 0.75% до 77.17 пункта.
Сделките със суровини се сключват в долари, поскъпването на щатската валута оскъпява суровините за инвеститорите извън САЩ и води до свиване в търсенето, цените се настройват в посока надолу.
Пазарът на фючърси на акции показва в момента смесени настроения за началото на борсовата сесия в Европа. В CAC 40 и FTSE100 фючърсите поевтиняват, докато в рамките на DAX се очертава добър импулс.
В азиатската търговия тройунция злато поскъпна със 7 долара до 1821 долара, но след скока от първите часове златото леко се укроти, което също прави трудни прогнозите за развитието на фондовите пазари днес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *