Ангел Бончев: Дарих парите за откупа насила, искам си ги

Бившият президент на ФК „Литекс“ бе отвлечен от бандата „Наглите“ през май 2008 г., а при предаването на откупа бе похитена жена му Камелия. За да я освободят, похитителите му наредиха да направи дарение на фондацията – 157 000 евро.
„Дарих парите по принуда, аз не съм дарител на добра воля“, заяви днес в съда Бончев, предаде БГНЕС. Той бе категоричен, че начинът, по който е дарил парите, е абсурден.  „Това е отвратително нещо. Просто искам да ми върнат парите, защото съм ги дал насилствено“, добави той, като изтъкна, че не иска да става съпричастен на дейностите на фондацията и не се интересува от бизнеса й.
В началото на годината БНТ излъчи  разследване, в което  председателят на управителния съвет на „Утре за всеки“ Нина Хаджийска, заяви, че с парите на Бончеви са открили център за рехабилитация на болни от рак на гърдата жени. Оказа се обаче, че пациентките си плащат за прегледите и процедурите, освен това се предлагат СПА процедури и масажи.
Камелия Бончева определи начина, по който се харчат парите, като „търгашество“.  „Аз съм потърпевша от такова заболяване и си помислих, че не може човек, който е преживял такова нещо (Хаджийска – бел. ред.) да развива такава дейност и да предлага такива услуги. Това е неморално… просто нямам думи!“, добави съпругата на Бончев, която след отвличането се разболя от рак.Тя допълни, че освен от страх, не искали отчет за парите и заради това, че тя самата е трябвало да се погрижи за здравето си.
Той пък разказа, че разбрал, че фондацията е направила нещо нередно, още когато дарил парите и оттам не реагирали по никакъв начин. „Те не откликнаха да кажат – хора, вие ги давате насила, заради жена ви. Да ме потърсят, да кажат – ние няма да ги пипаме – това поне е моето мислене“, коментира Бончев. В деня, в който парите били преведени, центърът получил Акт 16. Той не се е виждал с представители на фондацията, но прочел в сайта й изявление на директорката, която казва, че няма сила на земята, която да я накара да върне тези пари.
„Отделно да не говорим, че ако имаше истински действия от страна на полиция и на разследващи органи – не трябваше да се виждаме тука въобще. Смятах, че те ще блокират сумите до изясняване на случая!“, той каза Бончев за делото, което заведе срещу фондацията.
Днес бяха разпитани двама свидетели – Красимир Минев и Михаил Мадански. Делото продължава на 7 ноември, за когато са призовани двама антимафиоти, които са участвали в акцията по предаването на подкупа.
Междувременно прилошаване на подсъдимия Даниел Димитров –Релето стана причина за забавяне на днешното заседание по делото срещу „Наглите”, съобщи „Фокус”. Пред градските съдии той обясни, че му е лошо, боли го главата, вие му се свят и му се повръща. В затвора нямали нужните лекарства, които да му дадат, а го лекували с валериан и диазепам. Адвокатите му поискаха отлагане на делото. В съда бе повикана линейка. След извършения преглед лекарите от Спешна помощ обаче установиха, че Релето може да участва в процеса и магистратите прецениха, че няма пречки за даване ход на днешното заседание.
И защитникът на друг подсъдим Павел Петков поиска назначаване на съдебно-медицинска експертиза, тъй като лечението не било адекватно. Според медицинска справка – Петков е бил диспансеризиран и му е била приложена чернодробна диета. Адвокат Василев посочи, че това не било вярно и че нито едно хранене не било съобразено със заболяването му.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *