Хотелиери искат отделно министерство за туризма

Те обявиха това на среща в комплекса между представители на Съюз на собствениците в Слънчев бряг и депутатите от БСП Пламен Орешарски и Пенко Атанасов, съобщи БТА.
Хотелиерите отправиха своите искания след скандала около блокираните руски туристи и невъзможността на държавата да разреши проблемите с тяхното извозване. Заради проблемите оставка подаде назначената от правителството шефка на „Слънчев бряг“ АД Мария Михалева, която е и представител на туроператорската фирма „Алма тур“.
Представителите на туристическия бранш смятат, че създаването на отделно министерство на туризма ще улесни работата по координацията между бизнеса, държавата, общините. Те отбелязаха, че в голяма част от държавите по света има гаранционни фондове за защита на икономическите интереси на гражданите. „Не може отрасъл, който генерира години наред 12-14 % от брутния вътрешен продукт, да няма отделно ведомство“, коментира хотелиерът Георги Николчев. На срещата бе даден пример със съседните Гърция и Турция, където след създаването на самостоятелни министерства на туризма ситуацията в индустрията вече години е в процес на възход.
Във водените досега разговори със заместник-ресорния министър по проблемите на бранша в Слънчев бря“ и туризма Иво Маринов като цяло въпросите остават висящи, казаха хотелиери. Общото мнение е, че туризмът е на автопилот – без стратегия, без приоритети, без реклама зад граница. „Числата иначе говорят за добра година, добър ръст на чужди туристи, но проблемите се увеличават, трудно се работи“, каза Йовчо Йовчев, собственик на хотел в курорта.
Според представителите на бранша междуфирменият скандал, който блокира стотици чужди туристи, е сред най-петнящите имиджа на българския туризъм явление. От Съюза на собствениците смятат, че трябва да се намери механизъм, който да възпрепятства такива ситуации, да има начини за решаване на проблема с разплащанията и задлъжнялостта на туроператорските фирми и към хотелиери. Освен това те настояха за законодателно решение за туроператорските фирми да получат лиценз, ако имат гаранционен депозит, размерът на който да зависи от видовете дейности, които извършват.
Хотелиерите поставиха и проблемите в Слънчев бряг – собствеността на инфраструктурата и нейното стопанисване, липсата на пречиствателна станция, водопречиствателна станция и водоснабдителна мрежа, невъзможността за адресна регистрация на постоянно живущите в курортния комплекс. Преди 3 месеца хотелиерите блокираха  пътя Бургас – Слънчев бряг с искане инфраструктурата да премине към община Несебър.
Днес те настояха и за изграждането на пътя Бургас – Слънчев бряг. Според тях срамно е чужди пътници да пристигат с полет от родината си за час и 40 минути и толкова да пътуват от летището до курорта заради лошата пътна инфраструктура и задръстванията по това трасе. „Докато дойдат до рецепцията на хотела, туристите са крайно изнервени“, коментира хотелиерът Вълчо Вълчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *