Връщаме тесни обувки до 14 дни

От следващия петък вли­за в сила правото в 14-дневен срок да бъдат върнати нежеланите стоки, които са купени по интернет, по телефона или пощата, без да се дават никакви обяснения. Промените засягат най-вече договорите, които купувачите сключват с търговците. Има нова европейска директива, която обединява четири стари документа, като най-важната промяна е постигането на максимално хармонизиране и правилата ще бъдат еднакви в целия Европейски съюз, каза за “Монитор” Игнат Арсенов, изпълнителен директор на Евро­пейския потребителски център. При това положение българите могат спокойно да пазаруват от всяка страна в Европа, да избират най-добрия търговец и най-добрата цена.

Промените в нашето законодателство са приети на първо четене. Очаква се депутатите да приемат текстовете окончателно до 13 юни.

Недоволните купувачи ще поемат разходите по връщане на стоката, търговецът обаче ще трябва да ги информира за чия сметка ще бъде разнасянето на продуктите. Ако пропусне тази информация, той ще се нагърбва с тези разходи сам. Когато обаче стоката е дефектна, а не се връща само защото купувачът е размислил, потребителят може да се възползва от правото на двегодишна гаранция, според коятопродавачът е длъжен да поправиили замени безплатно пов­редените вещи. Тър­говските гаранции не заместват минималната двегодишна гаранция, но могат да бъдат добавени към нея.

Да се носи за подарък местен деликатес от месо или мляко, когато се завръщате от страна извън Евро­пейския съюз, е твърде неуместно, защото ще се наложи да го изхвърлите в кофа. Аб­­солютно забранено е пренасянето на манджи от държави извън общността. Само ако се прибирате от Фа­­рьорските острови, Грен­ландия или Исландия, имате право на до 10 кила определени продукти от животински произход, бе­­бешко мляко на прах, детски и специални храни или специални храни за домашни любимци, необходими по здравословни причини. На връщане от студена Грен­ландия може също така да вземете със себе си известно количество риба и някои ракообразни, ако тежат до 20 кг.

Тези правила не важат при пренасянето на продукти между държави в границите на ЕС. Те не важат и когато се прибирате от Андора, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино или Швей­цария.

У нас чужденците най-често се оплакват от транспортни и туристически услуги, както и от покупката на козметични продукти през български сайтове.

Недо­волни има и от пазаруването на хранителни добавкипрез нашенски интернет портали, стана ясно още от думите на Игнатов. В същото време зачестяват случаите на измамени българи, които си пазаруват коли, трактори, ремаркета и каравани през компютъра. Оказва се, че всяка година има по 10-15 подобни случая, когато наивни нашенци се предоверяват и изпращат големи суми за капаро и предплата за такива скъпи вещи, съветват от Евро­пейския потребителски център в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *