Всеки пети потребител на Android е атакуван

Една пета от потребителите на Android поне веднъж са подлагани на атака със зловреден софтуер, сочи съвместно проучване на Лаборатория Касперски и Интерпол, проведено в периода август 2013 – юли 2014 г.

Най-разпространеният тип зловреден код са т.нар. троянци, които разпространяват без знанието на притежателя на смартфона SMS-и към платени номера. Но през април е регистриран рязък спад на атаките с използване на SMS троянци.

Като цяло, SMS троянците са отговорни за 57% от всички активирания на защитата на софтуера на Лаборатория Касперски за Android устройства. На второ място са заплахите от семейството RiskTool (21,5%) – това са условно легални програми, които могат да се използват за зловредни цели.

Трета позиция с дял от 7,4% заема приложенията за реклама, която се показва във вид на изскачащи прозорци и като известие е реда за състояние.

Основни цели на киберпрестъпниците, които печелят от атаки срещу Android, са потребителите в страни като Индия, Русия, Германия, Украйна и др. Това се дължи на разпространените в тези страни услуги, доставяни чрез SMS плащане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *