Всеки трети бърз заем у нас не се обслужва

Почти една трета от българите не могат да обслужват бързите кредити, отпускани от небанкови институции, показват данните на БНБ, оповестени вчера. Към края на юни лошите бързи заеми са 29.9% от всички, докато година по рано са били с 9% по-малко.

От раздадените общо 1.993 млрд. лв. 595.2 млн. лв. попадат в графата „необслужвани“. В сравнение с март 2013 г. тези кредити нарастват с 0.7%, или с 4.2 млн. лв.

Въпреки че като сума лошите кредити нарастват спрямо март 2013 г., като дял от всички изтеглени заеми има дори лек спад с 0.1%. Причината е, че преди 3 месеца раздадените бързи кредити са били с 23.8 млн. лв. по-малко.

Домакинствата продължават да бъдат основните клиенти на бързото кредитиране- 71%, или 1.393 млрд. лв., от всички заеми са дадени на граждани. Преди година обаче те са били 78% от потребителите на този вид заеми. За година кредитите, взети от граждани, намаляват със 7.7%, или 116 млн. лв. Подобна всъщност е и тенденцията при банковите кредити.

Към края на юни тази година размерът на изтеглените от банки кредити на домакинствата намалява на годишна база с 0.9%.

В структурата на бързите кредити на гражданите преобладават потребителските кредити- 939.7 млн. лв. в края на второто тримесечие на 2013 г. На годишна база те нарастват с 12.1%, или със 101.5 млн. лв. За сметка на това размерът на жилищните кредити в края на второто тримесечие на 2013 г. спада до 360.6 млн. лв.

Намалението в сравнение с юни 2012 г. е 36.4%, или 206 млн. лв.Една от новите тенденции е увеличаването на бързите заеми за фирмите.Към края на юни 26.4% от всички заеми са били на частни компании, докато година по-рано този процент е бил 20. Към края на второто тримесечие фирмите са взели 517.6 млн. лв заеми. Те се увеличават с 32.4%, или със 126.6 млн. лв., в сравнение с юни 2012 г.

Като цялобързото кредитиране запазва позициите си на пазара на този вид услуги и дори леко ги подобрява. За една година отпуснатите кредити от небанковите институции се увеличават с 2.4%, или 46.3 млн. лв., става ясно от данните на БНБ. Но някои компании бележат ръст до 11% спрямо юни 2012 г.

ПРОУЧВАНЕ

Водеща причина за тегленето на бързи заеми от домакинствата дори в разгара на лятото оставаплащането на битови и комунални сметки.Това сочи проучване на една от компаниите – „Изи кредит“. С тази цел кредит са ползвали 38% от клиентите в периода май – юли. Почивката, ремонтът и обзавеждането на жилището и покупката на техника през тази година са на по-заден план.

През май, юни и юли напримерваканция на кредит са си позволили два пъти по-малко клиенти, отколкото през 2012 г. „По традиция всяка година през горещите месеци, когато е отпускарският сезон, отчитаме ръст на клиентите, които теглят заем, за да отидат на почивка или да ремонтират жилището си.

Тази година обаче броят им е по-малък в сравнение с миналата година.Хората се стремят да ползват пари назаем за най-важните неща, от които семейството има нужда“, казва Ина Илиева, директор „Корпоративни отношения“ в компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *