Пазарите очакват ключова стенограма на ФЕД

Доларът остава стабилен срещу основните валути, получавайки подкрепа от поставения 2-годишен връх в петък на доходността по американските 10 годишни облигации. Тя достигна 2,866% заради очакванията, че Федералния резерв може да започне да намалява покупките на облигации още през септември.

Тези очаквания нараснаха през последните дни благодарение на някои окуражителни данни за американската икономика, в това число спад на седмичните първоначални молби за помощи срещу безработица до близо 6-годишно дъно.

Акцентът на започващата седмица ще е стенограмата на Федералния резерв от заседанието на 30/31 юли, която ще бъде оповестена в сряда. Дилърите ще ще наблюдават дали ФЕД е загрижен от нарастването през лятото на пазарните лихвени проценти в САЩ, които могат да ограничат възстановяването. Ако стенограмата покаже, че ФЕД продължава да счита за необходимо да намали покупките на облигации, то долара ще се възползва от това.

Зелените пари се търгуват на 97.59 срещу йената. Тя се търгува в обратна корелация спрямо движенията на японските акции и последните вероятно ще са движещият фактор при търговията на японската валута. Йената показа ограничена реакция на данни разкрили, че Япония е отчела по-голям от очакваното търговски дефицит през юли от 1.02 трилиона йени (около 10,5 милиарда долара).

Докато долара получава сила от нарастващата доходност по американските книжа, това влияние беше компенсирано през последните седмици от подобряващите се икономически индикатори в еврозоната и Великобритания, които доведоха до поскъпвана на еврото и стерлинга и възпрепятстваха долара.

Евро/долар е 1.3324 при връх в петък на 1.3380. Единната валута не е далеч от 7-седмичния връх на 1.3401 поставен на 8-и август. Въпреки подкрепата от солидните икономически индикатори на Стария континент, ситуацията около еврото вероятно няма да трае дълго. Някои анализатори очакват БВП за периода април-юни в Европа да е пика за тази година от който ще започне влошаване. Това би довело до търсене на долари срещу еврото.

Доказателство за подобрените настроения спрямо Европа даде доклад на Бенк ъф Америка в петък, разкрил че инвеститорите са излели миналата седмица 2,3 милиарда долара във фондове търгуващи с европейски акции.

Това е най-голямата сума за последните над 2 години. Тя дойде в седмицата завършваща на 14-и август, когато данни показаха, че Германия и Франция нарастват по-бързо от очакваното и това издърпа еврозоната от продължилата една и половина година рецесия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *