Цената на златото нараства все по-убедително

Златото разшири днес печалбите си за четвърта поредна сесия и удари 2-месечен връх, подпомогнато от слаби данни от САЩ и нови потоци на средства към най-големите фондове за търговия със злато. Металът вече отчита повишение в 8 от последните 9 сесии, благодарение на неуверения долар, покриване на къси позиции и технически покупки. Повишеното физическо търсене и обратът в паричните потоци към фондовете за търговия също оказват подкрепа. В момента перспективите пред цената на златото вече са малко по-добри и изглежда, че то е намерило дъното.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust отчете миналата седмица повишение на активите си с 0,4% до 915.32 тона, което е първо повишение след ноември 2012-а година. Фондът претърпя през тази година отлив на средства в размер на близо 19 милиарда долара и това оказа невероятен натиск върху златото, което загуби около 1/5 от стойността си през 2013-а година.

Спот цената днес е 1379 долара за тройунция след като по-рано удари 2-месечен връх на 1384.10 долара за тройунция. Растежът на златото през миналата седмица е най-големият през последните пет седмици и беше в размер на 5%. Среброто поскъпна с 14%, което е най-голямо седмично повишение за последните 5 години. Техническите графики показват все още положителни сигнали за благородните метали. Прогнозите са златото да пробие съпротивата при 1386 долара за тройунция и да премине над 1403 долара.

Търсенето от Китай и Индия е на път да надхвърли и при двете държави рекордните 1000 тона за 2013-а година. Това съобщи миналата седмица Световния златен съвет.

Потребителското доверие в САЩ отчете спад през август, а жилищното строителство нарастна с по-малко от прогнозираното през миналия месец. Това вероятно ще намали очакванията за ускорение на икономическата активност през третотото тримесечие и ще увеличи привлекателността на златото като средство за защита срещу несигурността. Икономическите индикатори са внимателно следени от инвеститорите, които се опитват да преценят кога Федералният резерв ще намали огромните стимули. Стенограмата от последното заседание на ФЕД ще бъде публикувана в сряда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *