Клоновете на банките у нас са намалели с 8% за четири години

Клоновете на най-големите и активни банки у нас са намалели с 8.24 на сто за четири години – от края на 2008 г. до края на 2012 г. В този период е спаднал и броят на служителите в тези институции – с 4.41 на сто, показва проучване на „Капитал Daily“. В него са включени най-големите десет банки по активи и тези, които активно развиват бизнеса си – общо 12 институции.

Общото намаление на клоновете от 8% напълно съвпада с данните на ЕЦБ за средното свиване на мрежата на институциите в Европа за последните четири години. То е пряк резултат от спада в бизнеса и оптимизацията на разходите. В България липсват данни, но според изчисления на Deutsche Bank за Европа клоновете поглъщат около 60% от разходите, включително наем и заплати на служители.

В същото време обаче у нас има и банки, които развиват мрежата си дори в периода на кризата – Корпоративна търговска банка (КТБ), Societe Generale Експресбанк, Банка ДСК и Централна кооперативна банка (ЦКБ). Банките, на които броят на служителите расте, са почти същите – ПИБ, Societe Generale Експресбанк, КТБ и ЦКБ.

Тенденцията за свиване на клоновата мрежа и на служителите в банките дойде малко след кризата и смени бурното, особено за някои банки, нарастване на точките им на присъствие от времето на кредитния бум. Новите икономически реалности от 2008 г. насам наложиха преосмисляне на стратегиите като цяло, но и някои „спешни“ мерки за съкращаване на разходи, а именно намаление на клонове и офиси и на служители. Основна причина за това беше и свитото кредитиране. В някои случаи през 2009-2010 г. цели кредитни отдели в банки се трансформираха в звена за работа и събиране на проблемни кредити. Тогава бяха и най-големите съкращения на банкови служители.

Банкери коментират, че намалението на клоновата мрежа и на работещите в банките е логично следствие на свиването на бизнеса им в резултат на ограничената бизнес активност на фирмите и компаниите в кризата и ограниченото потребление на домакинствата.

Фактор с известен принос в процеса е и все по-активното въвеждане от банките на т.нар. алтернативни форми на банкиране – онлайн и мобилно.

Според проучванията на Уникредит Булбанк при развитите европейски пазари се забелязва намаление на броя на посещенията на банковите филиали с около 3% на годишна база. От дружеството обаче конкретизираха, че те все още генерират основната част от приходите на кредитните институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *