Всеки трети иска пари от хазната

Подадени са 1 милион данъчни декларации за доходите

Стефан Кючуков

В 34% от подадените данъчни декларации за доходите от 2005 г. има искане за връщане на пари от хазната, обявиха от Националната агенция за приходи. Причина за това е семейното облагане на доходите и възможността родителите да си върнат част от платените налози, ако имат деца под 18 години. Броят на подадените декларации е рекорден – близо 1 милион, или с 43% повече от миналата година, каза изпълнителният директор на НАП Мария Мургина. Хората, които работят само на трудов договор, все още могат да подадат декларация и да се възползват от семейното облагане. Те подават формуляр по желание и могат да го направят до края на 2006 г. Над 27 млн. лв. вече са върнати на хората.

По интернет ще можем да проверяваме данъчните и осигурителните си задължения. Това ще стане до края на годината със старта на информационната система на НАП. Агенцията ще отвори и кол център, където хората и фирмите ще могат да задават въпроси за данъците и осигуровките си.

До 17 април НАП е събрала 2,5 млрд. лв. от данъци и осигуровки. Този ръст от 65 млн. лв., или 2,7%, е постигнат въпреки намалението на осигуровките с 6% и по-ниския данък върху доходите.

Предстои хората от НАП и от Главната инспекция по труда да започнат съвместни проверки на фирмите дали са регистрирали трудовите договори на служителите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *