Доларът под натиск преди заседанието на Федералния резерв

Доларът се търгува в непосредствена близост до едногодишните си дъна срещу европейските валути и 8-месечното дъно срещу йената преди заседанието на ФЕД, което според мнозина ще сигнализира края на двегодишната кампания по повишение на лихвите. Очакванията днес са за 16-о поредно увеличение на лихвите до нива от 5%, но това, което вълнува пазарите, е дали централната банка ще индикира края на цикъла. Друго събитие, което се очаква с интерес, е докладът на американското финансово министерство за валутните практики на търговските партньори на САЩ. Той ще бъде оповестен днес в 23 часа българско време, а това, което вълнува дилърите, е дали Китай ще бъде именуван като валутен манипулатор.

В последните часове е налице закриване на позиции в долар-йена преди заседанието на ФЕД и след като американската валута спадна с 6% през последния месец. В допълнение се забелязва и търсене на долари, което възпира двойката от значителен спад под 111. Пазарът на два пъти опита да тласне търговията в посока 110, но разпродажбите не успяха да надделеят и бяха посрещнати от по-голям брой покупки. Вчера двойката достигна по време на късната търговия нива от 110.88, които са най-ниските от септември.

Мнозина анализатори предричат днес последно поредно увеличение на лихвите в САЩ, но някои от тях допълват, че високите цени на петрола ще държат ФЕД в повишена бдителност заради възможен инфлационен натиск в предстоящите месеци. ФЕД най-вероятно ще бъде леко агресивен в изказванията, вместо неутрален или предпазлив, което би могло да доведе до краткосрочна подкрепа за долара.

Еврото се търгува на нива около 1.2750/1.2760, което е в близост до едногодишния връх на 1.2788 достигнат по-рано тази седмица. Общата слабост на зелените пари намери отражение и срещу канадския долар, където вчера беше достигнато 28-годишно дъно на 1.0974.

Междувременно цените на благородните метали продължиха да поскъпват, като златото достигна 25-годишен рекорд на 700.70 долара за унция, докато през нощта фючърсите на златото, търгувани на токийската стокова борса, нараснаха до най-високите си нива от септември 1985 година.

Не малко анализатори прогнозират, че днес Вашингтон най-вероятно ще се въздържи от именуването на Китай като валутен манипулатор, тъй като ще търси подкрепата на Пекин за спиране на иранската ядрена програма. Междувременно вчера късно вечерта Рандал Куорълс, заместник-финансов министър на САЩ, отказа да коментира дали Китай ще бъде посочен в днешния доклад и запази мълчание относно това как приема спада на долара през последните седмици. Той обаче изрази мнение относно външното търсене на американски облигации и изтъкна, че агресивна диверсификация на валутни резерви извън долара звучи доста пресилено. Неговите коментари идват в момент, когато пазарите усилено разпродават долари заради слуховете, че азиатски централни банки извършват диверсификация на валутните си резерви.

Доларът беше вчера под натиск и заради статия в китайски вестник, според която икономисти са препоръчали на Пекин да увеличи 4 пъти количеството на златото в резервите си, които са и най-големите в света. Ако Китай увеличи дела на златото, това би означавало да намали този на ценни книжа, което пък ще доведе до разпродажби на долари.

Опасенията на пазарите за голямото въздействие, което могат да имат диверсификациите върху стойността на долара, се засилиха миналия месец, когато шведската централна банка оповести, че е намалила значително дела на американски активи в портфолиото си. Също миналия месец руският финансов министър постави под съмнение ролята на долара като абсолютната резервна световна валута, като се аргументира с огромния търговски дефицит на САЩ.

EURUSD Close1.2758 High 1.2781 Low 1.2662

Еврото вчера консолидираше и не отчете нов връх, но и не спадна. Пред единната валута е надвиснала опасността за сериозна корекция в посока надолу, но все още има потенциал за нови върхове.

Първа съпротива е едногодишният връх на 1.2786. Впоследствие идва 1.2890, което е 62% корекция на големия спад от 1.3666 до 1.1640.

В посока надолу първа подкрепа е дъното от вчера на 1.2662, като малко над него се намира и 50% корекция на покачването 1.2555-1.2786. Пробив на дъното на 1.2555 означава спиране на покачването от последния месец на единната валута и навлизане в по-значителна корекция в посока надолу.

Технически нива на подкрепа 1.2660 1.2550 1.2500

Технически нива на съпротива 1.2790 1.2890 1.3000

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *