Все повече пенсионери си купуват стаж

Въпреки замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране през миналата година хората, които са си купили недостигащ стаж, за да могат да се пенсионират, отново се увеличават. За първите девет месеца на м.г. 2542 души са получили пенсия за първи път благодарение на това, че са си купили до 5 г. недостигащ им стаж. Спрямо 2013 г. те са се увеличили с 241 души. Недостигащият стаж също се е увеличил – на 21.6 месеца при 21.1 месеца година по-рано. Това показват данни на НОИ. Тук се включват и хората, които са си платили и получили право на пенсия в края на 2013 г., но им е отпусната пенсия през 2014 г., обясниха от НОИ.

През 2011 г. бе премахната възможността стажът да се плаща разсрочено и броят на хората, които откупуват години, рязко намаля. В момента българите, които имат необходимата възраст, но им липсват до 5 г. трудов стаж, могат да си ги купят само накуп при пенсионирането. За това трябва да платят по 74.74 лв. за всеки недостигащ месец – това е процентът за фонд пенсии (17.8%) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се – 420 лв.

Хората с висше образование пък могат да си купят годините на следването, но не повече от 5, по всяко време. Експертите съветват да го направят по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, тоест ще им излиза все по-скъпо.

За деветте месеца на 2014 г. НОИ е получил малко над 10 млн. лв. приходи от осигурителни вноски за недостигащ стаж. За сравнение през първите девет месеца на 2013 г. сумата е била малко над 7.8 млн. лв. при един и същ осигурителен доход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *