МВФ изключва сценарий с излизане на Гърция от еврозоната

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да сътрудничи с всяко правителство, което дойде на власт след изборите в Гърция в неделя. Това заяви за гръцкия вестник „Етнос“ говорителят на фонда Уилям Мъри, съобщава БТВ.

МВФ уважава демократичните изборни процедури в Гърция и не се намесва във вътрешните работи на страната, каза Мъри и добави, че фондът е готов да сътрудничи с всяко правителство, което бъде съставено след изборите в неделя.

Уилям Мъри подчерта, че МВФ очаква да продължат преговорите с новото гръцко правителство по финансирането на страната. Фондът има програма за Гърция и ще поиска от новото правителство в Атина, било то на Алексис Ципрас (лидер на опозиционната партия СИРИЗА) или на Андони Самарас (премиер и председател на управляващата Нова демокрация), да продължат преговорите за финализиране на шестия преглед.

Дали преговорите ще продължат, зависи от отговора на новия гръцки премиер. Ако този отговор е отрицателен, тогава фондът ще постъпи така, както постъпи с Унгария – ще направи крачка назад и ще изчака промяна в позицията на правителството или ще го уведоми с писмо, че приключва програмата и изплащането на останалите траншове по нея, каза още Мъри.

Според източник извън фонда, цитиран от вестник „Етнос“, МВФ няма намерение да променя програмата си за Гърция, която е валидна до 2016 г.

Уилям Мъри подчерта, че фондът не смята за „възможен вариант“ излизането на Гърция от еврозоната. Той поясни, че въпросът за преструктуриране на гръцкия дълг е сложен, като цитира казаното от управляващия директор Кристин Лагард, че „едно преструктуриране на дълга ще бъде с последици“.

Според него докладът на фонда за гръцкия дълг ще бъде огласен след финализиране на прегледа на финансовото състояние на страната, извършен от мисията на фонда, и той ще покаже дали дългът е устойчив или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *