Все повече сигнали, че светът се намира на прага на нова рецесия

Причината са изявленията на германския канцлер Ангела Меркел от този уикенд и обсъжданото увеличение на размера на европейския спасителен фонд. Меркел заяви, че няма да бъде допуснато Гърция да фалира, тъй като това би имало катастрофални последствия.
В същото време, заради силното поевтиняване на цените на суровините акциите на минните компании падат, като в Лондон Rio Tinto губи 2% от пазарната си капитализация, а водещата френска компания за добив на нефт Total е надолу с 0.9%.
Така в първия час на сесията FTSE 100 се понижава с 0.58%, до 5 037 пункта, в Париж CAC 40 губи 0.01%, до 2 810 пункта, а германският DAX покачва с 0.64%, до 5 230 пункта.
Натискът върху еврото отслабна с покачването на апетита за риск на пазарите и единната валута вече поевтинява с 0.51%, до 1.3452 долара.
Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през ноември губят 1.13% в Лондон, до 102.80 долара за барел.
Цената на златото продължава да пада, като металът вече се търгува с 2.07% по-евтино от петък, до 1 606 долара за тройунция.
Азиатските пазари падат. В Токио инвеститорите се върнаха от тридневна почивка само, за да отворят къси позиции, притеснени от забавянето на темповете на икономическо развитие в глобален мащаб.
Водещият японски фондови индекс Nikkei 225 губи 1.82%, до 8 404 пункта. В Хонконг Hang Seng е надолу с 1.79%, до 17 352 пункта, в Шанхай CSI 300 се понижава с 1.09%, до 2 521 пункта, а австралийският S&P ASX намалява с 0.91%, до 3 942 пункта.
Има все повече сигнали, че светът може би се намира на прага на нова рецесия. През миналата седмица беше отчетено свиване на промишлената активност в Китай, а от Федералния резерв на САЩ прогнозираха забавяне на икономическия растеж.
В същото време дълговите проблеми на Гърция остават все така нерешени. На последната среща на Международния валутен фонд, проведена през този уикенд беше взето решение да се направи „каквото е необходимо“ за преодоляването на кризата, но без да се уточнява какво точно трябва да се направи.
Силни са и опасенията за ефекта от евентуален фалит на Гърция върху европейските банки и оттам и върху световната финансова система. През тази година банковите индекси в Европа и САЩ загубиха 30% от пазарната си капитализация под натиска на тези страхове.
Докато МВФ търсеше изход от ситуацията, това правеше и Институтът за международно финансиране – организация, обединяваща повече от 400 финансови компании в световен мащаб.
По време на дискусията банкерите отчетоха, че ситуацията е извънредна, като решенията на политиците ще имат същото значение за икономиката, както през 30-те години на XX век. В момента страховете за глобалната финансова система са също толкова силни, колкото бяха и през финансовата криза от 2008-2009 г, отчетоха изпълнителните директори на американските банки.
На този фон не е изненадващо, че освен акции, се разпродават и деривативите върху суровини, а еврото е под силен натиск.
Единната валута поевтинява с 1.13%, до 1.3369 долара, движейки се на най-ниските си нива от януари насам. Доларовият индекс на Nasdaq се покачва с 0.238%, до 78.688, като от основните валути щатските пари губят само срещу японската йена, която също има резервен статут. Доларът поевтинява с 0.18%, до 76.3300 йени.
Цената на фючърсите на американският лек суров петрол с доставка през ноември пада с 2.32%, до 78.00 долара за барел, а спот цената на златото е надолу с 3.67%, до 1 580 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *