Всичко ли казва за фалита на КТБ депутатският доклад?

Актуалният въпрос е дали предаденият доклад на временната комисия за проучването на обстоятелствата, довели до фалита на четвъртата по големина банка у нас – КТБ. Отговор търси в сутрешния блок и БНР в разговор с депутата от левицата Георги Кадиев и прокуриста в Българската агенция за кредитен рейтинг Кирил Григоров.

Корпоративна търговска банка е действала като пирамида, което е ставало чрез кредитиране на фирми „бушони“. Това е основният извод от дългоочаквания доклад, в който се сочат като главни виновни за фалита освен мажоритарния собственик Цветан Василев, но слабия контрол от страна на БНБ, ДАНС и КФН.

„Мисля, че са свършили много работа, но малко ми се губи ползата от тази много работа, защото въпросът не е да свършиш много работа, а да има последствия от това, което си свършил“, коментира доклада Георги Кадитев. Според него, при всичката сериозност на разследването, което са направили колегите, е пропусната ролята на ДАНС в предотвратяването на това, което се случи в КТБ, ролята на прокуратурата и ролята на КФН. „Ако те са споменати, по-скоро е повърхностно. За мен има няколко ключови институции, които са се провалили в предотвратяването на случващото се в КТБ. На първо място – Банков надзор, на второ – КФН, ДАНС с неговата служба за финансови престъпления, също така и одиторската компания KPMG“, посочи депутатът от БСП.

Казвайки, че се солидаризира с казаното от Кадиев, прокуристът в Българската агенция за кредитен рейтинг Кирил Григоров подчерта, че ползите от доклада са малки. „За мен изводите, които са направени, са елементарни и едностранни. Тези изводи бяха направени много отдавна от хората, които следят аферата КТБ. Освен това, не всички държавни органи и институции, които имат отношение към проблема, са описани в този доклад“, уточни Григоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *