Ирландия се измъква от кризата, Португалия и Испания изостават, Гърция затъва

Сравнителен анализ на немският икономически вестник Wirtschafts Woche за Гърция, Португалия, Испания и Ирландия, показва, че страните са постигнали икономически успехи, но те са само частични. Така например по данни на Европейската комисия и Международния валутен фонд, по показателя Брутен вътрешен продукт (БВП) Испания и Ирландия реализират ръст през 2015 година спрямо 2000 година, съответно 24,8% за Испания и 42,1% за Ирландия. При Португалия ситуацията с БВП през 2015 г. е сходна с тази през 2000 г., като ръстът е минимален – само 2.4%. Гърция е на последно място сред четирите страни, като БВП на страната намалява с 0.2% през 2015 г. спрямо 2000 г.ап

По показателя разходи за труд на единица продукция се отчита, че те са сравнително високи в Гърция, Ирландия и Испания. Повишенията на разходите за труд на единица продукция за 2015 г. спрямо 2000 г. са съответно 27,4% за Гърция, 27,4% за Испания и 33,8% за Ирландия. Повишението за Португалия е със 17,1%. Колкото по-високи са разходите за единица труд, толкова по-скъпо е и производството на местните компании. Това води и до увеличаване на разходите за продукта, който става по-скъп, а оттам става и все по по-труден успехът му в международната конкуренция. Особено в Гърция разходите за единица труд са се повишили значително по време на кризата, въпреки че наскоро имаше обратната тенденция.

Гърция и Испания се борят с високите нива на безработица. В Гърция, един на всеки четирима от трудоспособна възраст е без работа. Португалия и Ирландия регистрират значително увеличение на безработицата по време на кризата. Най-добрият начин за ограничаване на безработицата предлага Ирландия.

По отношение на публичния дълг всички четири страни имат проблем с достигането на приемливото ниво. Договорите от Маастрихт позволяват дълг в размер не повече от 60% от брутния вътрешен продукт на страната. Всички страни в криза (но също и Германия и Франция) засега не покриват този критерий. В Гърция държавния дълг представлява 172,7% от БВП, за Португалия той е 126,3%, за Ирландия 107,7%, а за Испания 99,4%.

В заключение авторите на сравнителния анализ открояват Ирландия, като страната постигнала най-голям напредък в сравнение с другите три държави в криза от 2000 година досега. Страната държи нивото на безработица на приемливи нива, а също и държавният бюджет е балансиран. Испания и Португалия продължават да се борят със слабите си икономики, а реформите не вървят по план. Гърция все още не е успяла да се освободи от кризисните си дъна, а в същото време не се извършват и важни реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *