Всяка крава в ЕС, получава Е2 на ден, а 1,3 млрд. души живеят с $2

Търговски покер за $300 млрд.

Споразумението от Доха може да премахне световните бизнес граници

Надпис на знамето: Обща селскостопанска политика на ЕС

Сп. „Икономист“

Imagine there’s no countries (Представи си, че няма държави), пееше Джон Ленън в гениалната си песен преди 35 години. Днес тази мечта е на път да стане реалност.

Светът е на прага на търговско споразумение, което ще премахне границите между държавите и ще го направи един голям пазар.

Но времето за това изтича. През последните няколко седмици бяха проведени трескави двустранни и многостранни преговори, което да доведе до подписване на споразумението от Доха, което трябва да стане на срещата на световната търговски организация (СТО) в Хонконг през декември. Преговорите носят името Доха – столицата на Катар, тъй като там бе даден техният старт през 2001 г.

Споразумението трябва технически да влезе в сила през 2006 г. Всъщност крайният срак е юни 2007, когато изтича мандатът за водене на търговските преговори от американския президент Джордж У. Буш, даден му от Конгреса.

Целта на сегашните разговори е да се постигне споразумение, с което да се

намалят значително субсидиите

защитните мита и така да се отвори напълно пазарът на селскостопанската и индустриалната продукция и услугите между 148-те страни членки на СТО.

Според анализатори това е начинът драстично да бъде намалена бедността в света. Ключът за успешното решаване на преговорите е най-вече в орязването на субсидиите и защитните мита за селскостопанската продукция. Прогноза на Световната банка сочи, че свалянето на търговските бариери със 75% ще увеличи експорта на развиващите се страни със $190 млрд. годишно до 2015 г. А според изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие това би довело до повишаване на доходите от търговия със селскостопанска продукция до $300 млрд. годишно до 2015 година. Това е 6 пъти повече от помощта, която богатите страни дават на бедните държави днес. Финансовите инжекции, които днес получават фермерите в 30-те най-богати страни, възлизат на $305 млрд. Светът сега живее в невероятния парадокс една крава в Евросъюза да получава по 2 евро на ден, а 1,3 млрд. души да оцеляват с по $2 на ден.

Заради огромните суми битката е страшно трудна и активизира малките, но много

влиятелни фермерски лобита

по целия свят. Най-големият противник на реформата в световната търговия е Франция. Френските фермери са най-привилегированите в света, тъй като получават 21% от селскостопанския бюджет на ЕС, което възлиза на огромната сума от $11 млрд. годишно. Същевременно 40% от целия бюджет на ЕС отива за селското стопанство благодарение на общата селскостопанска политика, въпреки че фермерите са само 2% от цялата работна сила в Евросъюза. Всъщност общата селскостопанска политика на ЕС не намалява бедността в селските района. Най-богатите 20% от фермерите получават 80% от финансовата помощ.

Съединените щати с $19 млрд. на година и Евросъюзът с $48 млрд. харчат най-много пари за субсидиране на фермерите си, което сериозно

изкривява световната търговия

в областта на селското стопанство. Особено засегнати са големи износители като Аржентина, Бразилия и Австралия. Щатите и Европейския съюз обаче са главните двигатели на преговорите, защото успешният им край ще отвори огромните пазари на Индия, Китай и Латинска Америка за техните производители.

Тези дни главният търговски представител на САЩ Робърт Портман предложи големи съкращения в подкрепата за фермерите и агробизнеса в Щатите – 60% намаление на основните земеделски субсидии до 2010 и 90-процентно орязване на вносните търговски мита.

Той настоява заради много по-високите субсидии в ЕС те да бъдат намалени с около 80-90 на сто. След сложни преговори с представителите на страните членки комисарят по търговията на Евросъюза Питър Менделсън блъфира с предложение за общо съкращаване на евросубсидиите с 47 на сто. Френският президент Жак Ширак обаче обвини Менделсън в превишаване на правомощия и извади каре аса –

заплаши да наложи вето

От своя страна САЩ, Бразилия и Австралия нарекоха напълно недостатъчни съкращения на Менделсън и предрекоха провал на целия процес.

Заплахата на Ширак може и да не влезе в действие. Това би навлекло на правителството му не само гнева на целия свят, но и на френските потребители. Същевременно би накърнило и репутацията на ЕС като световна политическа и икономическа сила. В крайна сметка, както става обикновено при такива преговори, всичко ще свърши в Хонконг или по-късно с някакъв компромис. Обикновено той идва, когато всички изглежда загубено. Ако обаче преговорите от Доха се провалят, това ще бъде лоша новина за целия свят. Както посочва списание „Икономист“, има някакъв резон намаляването на бедността по света да става с увеличаването на помощта за бедните страни ($50,6 млрд. годишно) и редуцирането на външния им дълг. Но примерът на Китай, Южна Корея, Чили и Индия показва, че най-добрият и ефикасен начин за борба с бедността е да се използва решение, което се е показало

работещо

в Америка, Западна Европа

и Япония – създаване на свободна пазарна икономика, в която има строги правила и върховенство на закона.

И това да стане в световен мащаб. С други думи глобализация!

Борис Спиридонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *