Активите на българските взаимните фондове нараснаха до 78 млн. лв.

Нетната стойност на активите на взаимните фондове в България нарасна до 78,207 млн. лв. към края на октомври 2005 г., в сравнение с 21 млн. лв. година по-рано. Това стана ясно по време на проведения в Боровец семинар на управляващите дружества в България.

С най-голям пазарен дял към момента е Ти Би Ай Евробонд АД (27,6%), чиито активи се изчисляват на 21,555 млн. лв. Втори в класацията е Адванс Инвест с 18,958 млн. лв., а трети – Елана Еврофонд АД с активи от 10,642 млн. лв. Пазарният дял на двата фонда е съответно 24,2 и 13,6%.

Активите на следващите в подреждането – Златен Лев АД, Елана Високодоходен Фонд АД, КД Пеликан АД, ОББ Балансиран АД, Капман Капитал АД е между 7,5 и 3,8 млн. лв. става ясно от данните на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). Договорните фондове Ти Би Ай Динамик (стартирал в началото на септември) и Сентинел – Принципал (чиито дялове ще могат да се закупят на БФБ – София от 15 ноември) вече достигнаха нетна стойност на активите от 1,5 млн. и 840 хил. лв.

Само след около 2 седмици ще се навърши една година от създаването на Българската асоциация на управляващите дружества. През 11-месечния си период на съществуване асоциацията увеличи членовете си с още един – ДСК Управление на активи, а в момента има трима нови кандидати за членове – БенчМарк Асет Мениджмънт АД, Стандарт Асет Мениджмънт и Pioneer Investments.

Инвестиционните фондове са форми на финансово посредничество, чиято концепция е събирането на средства от индивидуалните инвеститори и влагането им в различни финансови инструменти. Икономическата практика познава няколко вида инвестиционни фонда – единични инвестиционни тръстове, управлявани инвестиционни фондове, които биват от затворен и отворен тип, и договорни фондове.

От своя страна, взаимните фондове могат да бъдат разделени на капиталови (агресивни фондове на растежа, на растежа и текущия доход и фондове на текущия доход), с фиксирана доходност, парични фондове, комплексни и специализирани фондове (секторни, по видове активи, регионални и индексни). Агресивните фондове носят и по-голяма доходност, но при тях рискът е по-голям.

По данни на Pioneer Investments в света има над 54 хил. взаимни фонда, управляващи активи на стойност 14,4 трилиона долара. Най-много от тях са в Европа (52%), следвани от САЩ (26%) и Азия с 21 на сто. 38 процента от вложенията на фондовете са в акции, докато 23 на сто са в облигации.

У нас тенденцията е както към увеличаването на активите им, така и към излизането на нови фондове на пазара. Една част от тях инвестират в облигации, докато други разпределят активите си в акции и облигации и по този начин осигуряват различна доходност на инвеститорите. Трети вече излязоха на международните пазара.

Освен книжа на български взаимни фондове у нас се предлагат и книжа на няколко чужди. Подфондовете на Булбанк – Pioneer Investments и Капитал Инвест на HVB Bank Biochim дават възможност за инвестиране в добре развиващите се пазари от Централна и Източна Европа и САЩ. Според данни от Pioneer Investments, активите им у нас са за около 22 млн. евро, набрани от директни продажби.

Само в периода юли – октомври бяха създадени седем договорни фонда, което стана възможно предвид измененията в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. В периода на 2000-2004 г. взаимните фондове увеличиха дела си от 0,08 на 0,35 на сто от общия дял на спестяванията на домакинствата, докато съществено бяха понижени парите в брой (от 42 на 32 на сто).

По време на проведения семинар бе изказано мнението, че Българската фондова борса тепърва ще се развива, но един от основните проблеми е липсата на нови дружества, които да изразят желание да се листват на борсата. Изпълнителните директори на фондовете и БАУД заявиха, че взаимните фондове са една от най-успешните индустрии, като активите й в следващата година може да нараснат до 200 млн. лв.

Кристиян Костов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *