Всяка четвърта данъчна декларация подадена по интернет

Над 8 хиляди са подадените от началото на годината досега декларации за доходи на физически лица. Това обясни завеждащият дирекция „Обслужване“ в Националната агенция по приходите Боряна Георгиева, по време на пресконференция в сградата на приходната администрация. От тях 1.5 хиляди са подадени или с електронен подпис, или с Персонален идентификационен код (ПИК). Припомняме, че от тази година всеки желаещ може да си издаде индивидуален ПИК, с който може да ползва електронните услуги на НАП, включително и да подава своята данъчна декларация. Последната опция бе активирана от тази година с промени в законодателството.

По думите на Георгиева, ПИК-а е „хитът“ на тази кампания, защото тази услуга е безплатна и за неопределен срок от време, като почти половината от подадените по електронен път декларации са с ПИК. Тя припомни, че лицата, които искат да се възползват от отстъпката от 5% от задълженията си трябва задължително да го направят по електронен път в периода до 31 март, а самата данъчна кампания ще приключи регулярно на 30 април. Условие да се получи отстъпката е и платецът да е „изчистил“ всичките си предишни задължения към НАП. Освен към НАП трябва да са погасени и задълженията към други публични институции като МВР например.

Офисите на НАП ще работят без обедна почивка, каза още Георгиева, като плащането на задълженията трябва да е приключило до 30 април включително.

Срокът за възстановяване на надвнесени данъци е 30 дни, като ако данъчната администрация се усъмни в доходите на съответното лице или че може да е допусната грешка то е възможно този срок да бъде удължен.

По време на събитието стана ясно, че към този момент няма начин дори и някой да поиска да прехвърли своите партиди от допълнителния-задължителен фонд към НОИ. Това е така, защото все още не са приети необходимите промени в съпътстващите закони и наредби на този процес, заяви директорът на дирекция Данъчно-осигурителна методология Росен Иванов.

На въпрос на Money.bg не подкопава ли персоналния идентификационен код широкото използване на електронния подпис говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че ПИК-ът представлява безплатна алтернатива на електронния подпис и че в бъдеще неговото ползване ще бъде възможно и на други места – в НЗОК, в НОИ и т.н. Много хора смятат, че годишната такса от 50 лева за поддържане на електронен подпис е твърде висока за изпращането единствено на данъчни декларации с него, обясни още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *