Литва успя да въведе еврото без скок на цените, наред е България

Въвеждането на еврото се счита за последния етап на европейската интеграция на една страна след членството и влизането в Шенген. Еврозоната е най-елитният клуб на богатите и влизането в нея е стремеж на всяка държава.
Включително и на България, както стана ясно от изявление, направено от финансовия министър Владислав Горанов в столицата на Литва Вилнюс. Той бе там, за да присъства на последната крачка от въвеждането на еврото в прибалтийската страна – забраната за използване на местната валута литас в търговската мрежа.
Горанов бе единственият финансов министър на страна извън еврозоната, който бе поканен на срещата на високо равнище. И това според хора от Европейската комисия, участвали в разговорите, е знак, че следващата страна, която трябва да се присъедини и да приеме еврото, е България.
Оттук нататък следват преговори с 19-те страни от еврозоната, за да бъдем допуснати до подготвителния механизъм ERM 2.
Всъщност Литва може да служи като учебник за България как се въвежда еврото от една небогата страна, без това да носи ценови шок и обедняване на хората, познати от въвеждането на общата валута в Гърция например. Литва е и доста по-близо до България като стандарт със средна заплата от 690 евро срещу 1200 евро в Гърция. В България средната заплата е около 430 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *