Втори пореден ръст в цената на петрола, златото и среброто нагоре

Цената на петрола продължи да поскъпва и през първия ден на новата седмица след отказа на Иран да прекрати ядрената си програма.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през септември добавиха 0.5 долара към стойността си, или 0.7%, до ниво от 71.67 долара за барел.

Повишението става реалност след като в петък цената на петрола поскъпна с 1.08 долара, или 1.5%, което бе и първото му повишение от пет дни.

Опасенията на инвеститорите идват от евентуално нарушаване на доставките от един от най-големите производител на петрол сред страните от ОПЕК при налагане на санкции от страна на ООН в резултат на нежеланието на Иран да прекрати ядрената си програма.

Цената на петрола е с 9.5% над нивата му от миналата година. На 14 юли цената на петрола се повиши до исторически максимум при ниво от 78.40 долара за барел.

Повишение регистрираха и фючърсите на петрола тип Брент. В Лондон те поскъпнаха с 42 цента, или 0.6%, до ниво от 72.72 долара за барел с доставка през септември.

На фона на ръста в цената на петрола поскъпване отбеляза и цената на златото. Фючърсите на благородния метал с доставка през септември регистрираха повишение от 8.2 долара до ниво от 621 долара за тройунция.

С 1.9% се повиши и цената на среброто до ниво от 12.24 долара за тройунция с доставка през септември.

Азиатските индекси прекъснаха петдневното си повишение от миналата седмица до голяма степен в резултат на поскъпването на петрола и повишението на лихвите от страна на китайската централна банка.

По-високите лихви в бързоразвиващата се китайска икономика кара анализаторите да очакват забавяне на ръста на икономиките в региона.

Най-голям спад отбеляза тайванският претеглен индекс, който стартира първия ден на новата седмица с понижение от 3.2% до ниво от 6 505.92 пункта, а корейският KOSPI се понижи с 0.7% до 1 321.67 пункта. С 0.9% се понижи и японският Nikkei 225 до ниво от 15 969.04 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *