Още 370 млн. лв. за фермерите

Одобряват проекти за инфраструктура в селските райони

Разплащателната агенция към Министерството на земеделието ще гарантира

на фермерите от 2007 г. минимални цени при изкупуване на зърно, мляко и някои меса

ФОТО БГНЕСДо края на годината ще се договорят още около 370 млн. лв. субсидии по програма САПАРД на Европейския съюз, съобщи за „Стандарт“ зам.-шефът на фонд „Земеделие“ Владимир Карамишев. Така ще се договорят 100% от предвидените по програмата средства, допълни той. Изплащането на субсидиите за реализирани проекти ще продължи до края на 2008 г.

До края на август ще се одобрят проекти по мярката за развитие на инфраструктурата в селските райони. Две трети от общините в страната са селски и за техни проекти ще бъдат отпуснати около 200 млн. лв., каза Карамишев.

Засега са подписани договори за 74% от парите по САПАРД, или за инвестиции от 1,962 млрд. лв. От тях 944 млн. лв. са субсидии от САПАРД. Одобрените проекти са по мярката за земеделски производители, преработватели, развитие на алтернативни доходи в земеделските райони. Продължава приемането на проекти за групи производители и дейности в гората. Изплатени са 1,059 млрд. лв. за 1521 проекта, като от тях 472 млн. лв. е субсидията по програмата.

Около 300 проекта на стойност 118 млн. лв. са анулирани за 5 години. Причината е, че не е намерено допълнително финансиране, неизпълнен проект или забавяне на работите по проекта. Субсидията от тях е пренасочена обратно в бюджета за одобрение на бъдещи проекти, обясни още Карамишев.

Ивайло ВЕЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *