Вулкан бълва реки от злато

Учени твърдят, че недрата му крият още много от благородния метал

Вулкан на малкия о. Ниолам, който е преди крайбрежието на Папуа Нова Гвинея, крие в недрата си едно от най-големите световни находища на злато. В него се крият 1350 т от благородния метал. За сравнение в целия свят се добива общо 193 000 т злато.

Действащият вулкан Луизе Калдера е безценен. Ученият Кристоф Хайнрих от Швейцарския институт по технологии открива дълбочинни води, които съдържат хиляди пъти повече злато от излязлото върху повърхността на острова, пише в. „Билд“. Това означава, че при ново по-силно изригване, което може да се случи всеки момент, залежите ще се увеличат многократно.

Вулканът изригва преди 400 000 г., като заедно с пепелта и магмата, бълва голямо количество вода, в която плават златни частици. Водата се изпарява, а златото остава. Всяка година се отлагат нови 24 кг. Всеки ден от находището Ладолам се добиват 75 кг злато. То е открито през 1982 г. и от 1997 г там добива фирмата Lihir Gold Ltd, чиито най-големи акционери са NWQ Investment Management Company LLC и Merrill Lynch Investment Managers (Group). Досега се считаше, че е находището е 5-ото в света по резерви с 21 млн. унции. Според новозеландския изследовател Кевин Браун залежите са се образували за 55 000 г., което е много кратко време на образуване на световно златно находище. Ладолам принадлежи към епитермалните находища, но е и по-особено. Именно защото златото идва от много дълбоко и защото водите, от които се отлага, са с богато съдържание на злато. На 10 км от Ладолам през 90-те години в океана е открит подводен вулкан, който съдържа руда с златно съдържание от 234 г за тон, а тези на земята са от 20 до 25 г за тон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *