Гигантът на света ExxonMobil печели по $ 4,5 млн. на всеки час

Високите цени на петрола помогнаха на компанията

Петролният гигант ExxonMobil счупи собствения си рекорд по най-висока годишна печалба за миналата година, като обяви нетен приход от $39,5 млрд., съобщи АП. Това означава, че най-голямата компания в света, листвана на борсата, е прибирала по 4,5 млн. на час. И тези резултати са постигнати въпреки спада от 4% в приходите на компанията през последното тримесечие на 2006 г., когато пазарните цени на петрола и природния газ паднаха от предхождащото свръхниво.

Успехите на ЕxxonMobil не останаха незабелязани във Вашингтон, пише АП. Те са резултат от продължителната протекционистка политика на републиканците спрямо енергетиката, която обаче бе в ущърб на данъкоплатците, обяснява анализатор от столицата. Освен това световната конюнктура бе изключително благоприятна. ЕxxonMobil не е единственият печеливш, други мощни петролни компании като „Шел“, „Маратон Ойл“, „Валеро“, „Коноко Филипс“ също обявиха перфектни годишни резултати, някои и най-добри в историята им. Предният си рекорд ExxonMobil записа през 2005 г. с годишна печалба от $36,13 милиарда, което се равняваше на брутния национален продукт на държави като Еквадор и Хърватия.

Забележително е още, че общите приходи на ExxonMobil са нараснали на $377,64 милиарда, чупейки отново собствения си рекорд от 2005 г., когато е отчетен приход от $370,68 милиарда.

Компанията няма да спре дотук. „Ние продължаваме да разширяваме териториите си и да търсим нови възможности за добив на суров петрол и газ, които да поднесем на нуждаещия се пазар“, казва Рекс Тилърсън, шеф на компанията с център Ървинг, Тексас.

Рекордните печалби на ExxonMobil се дължат не само на експанзионистичната политика, а и на изключително високите пазарни цени на петрола тази година, които през лятото стигнаха $78 за барел, повличайки след себе си цена над $3 за галон газ в Щатите. После напрежението в Близкия изток поотслабна, доставките на петрол на световния пазар се увеличиха и цените се усмириха, а с тях и печалбите на концерните. Но ExxonMobil донякъде компенсира с маркетингови тактики, докато ConocoPhillips например съобщи, че за последното тримесечие на 2006 г. печалбите му са се свлекли с 13%.

На критиките, че администрацията на Буш и конгресът, контролиран доскоро от републиканците, са водили политика, обогатила компаниите за сметка на обикновения потребител, Кен Коън, вицепрезидент на ExxonMobil отговаря, че върховите финансови резултати са вследствие на милиарди капиталовложения в продължение на години в една взривоопасна индустрия. Освен това данъците на компанията към държавата в последните 5 години са били с 20 млрд. по-високи от нетния й приход в САЩ за същия период. „Така че, когато направим повече пари, и правителството удържа по-високи данъци“, казва Коън.

В конгреса може и да има недоволни, но на „Уолстрийт“ са в чудесно настроение, защото акциите на ExxonMobil се качват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *