Въвеждат нови правила за търговия със златни бижута

Министерството на финансите ще въведе нови и по-ясни правила за търговията със златни и сребърни бижута. Промените предвиждат при покупка клиентът да може да провери кой бижутер е изработил накита или коя фирма го е внесла.

В момента всички бижута от злато и сребро се маркират – от производителя или вносителя, както и от държавата. Купувачите обаче няма как да знаят съответният знак на коя фирма е и дали пръстенът не е фалшив.

Затова се предвижда създаването на специален публичен регистър, в който да бъдат вписани всички знаци, които се поставят върху накитите. Промените предвиждат и на задължителна маркировка да подлежат и изделията от платина и паладий.

Ще бъдат въведени и изисквания за минималната информация, която ще се посочва върху етикетите на бижута от благородни метали, както и задължение да се предоставя сертификат към всяко изделие, пише „Стандарт“.

Промените са част от подготвителният процес за присъединяването на България към Виенската конвенция от 1972 г. за контрол и маркиране на изделията от благородни метали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *