Руските санкции слабо ще засегнат американските производители

Ако руският президент Владимир Путин иска да нанесе удар срещу американското селско стопанство, блокирането на шамфъстъка не е сред най-ефективните средства.Ядките са в широкия спектър храни, включени в 12-месечната забрана за внос, която Русия наложи миналата седмица. Така страната се опитва да отвърне на удара срещу САЩ и Европа за санкциите, наложени заради конфликта в Украйна.
„Въздействието ще бъде минимално“, казва пред BusinessWeek Bloomberg Джим Сион, управляващ партньор на Meridian Nut Growers от Кловис, Калифорния. Той изнася ядки в Русия повече от десетилетие.Тези дни Сион е пренасочил към Германия 44 000-килограмова пратка, пътуваща за Русия, с надеждата да намери нови купувачи.
Производителите на птици са в подобна ситуация.Русия е сред трите най-големи експортни пазара за американските птицевъди, който се оценява на 303 милиона щатски долара през 2013 г. Сега Русия ще разчита на Бразилия – най-големият износител в света, за покриване на евентуални пропуски в доставките.
„Ние очакваме, че забраната ще има малко влияние върху американските птицевъдни компании, тъй като има силно международно търсене от други страни”, посочва Фарха Аслам, финансов анализатор. Високите цени на говеждото и свинското месо са направили пилешкото по-евтин вариант на месо за потребителите по целия свят. Това намалява значението на Русия като пазар.“За щастие, тази забрана дойде в момент, когатото продажбите на пилешко се радват на високи стойности“, казва Майк Кокрел, главен финансов директор наSanderson Farms – третият по големина в САЩ износител на пилешко.
Не така обаче стоят нещата за селскостопанските производители в Европа, за които Русия има много по-голямо значение като пазар. Около 2,5% от годишния брутен вътрешен продукт на Литва е свързан с износа от Русия, а около половината от ябълките на Полша се продават на руските потребители.Норвежките производители на сьомга и датските ферми за сирене също трескаво търсят резервни пазари.А забраната за внос засяга стоки и от Австралия и Канада, които също са подкрепили санкциите.Западните страни затягат мерките по изолацията на Русия след свалянето на миналия месец намалайзийскияпътнически самолет над източната част на Украйна. Американските и британските власти заявиха, че е бил свален от система руски зенитни оръжия.
Макар санкциите на Путин да се разпростират върху европейските икономики и от другата страна на Атлантическия океан, най-големите щети ще понесат руските купувачи, които се изправят пред недостига на някои храни и по-високи цени за много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *