Дойде ли моментът на руските акции?

Безспорно една от основните движещи сили на финансовите пазари през последните месеци е конфликтът между Русия и Украйна и възникващите последици от него. На фона на подобряващите се макроикономически данни в САЩ, както и готовността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да подкрепя възстановяването на икономиката на еврозоната, събитията на изток от нас държат пазарните участници нащрек от заемането на по-рискови позиции.

Очаквано, Великите сили не останаха безучастни към конфликта, като вътрешните противоборства в Украйна, както и анексирането на Крим от Русия намериха съществен отзвук.

След като стана известно, че Крим е вече руска територия, последва реакция на Великите сили, изразена чрез поредица от санкции. И докато първоначалните рестрикции бяха приети с пренебрежение от страна на Москва, последващите такива вероятно ще имат съществен ефект не само върху Русия, а върху цялата световна икономика.

Същевременно през последните дни президентът на Русия Владимир Путин възложи да се подготвят ответни мерки на западните санкции. В резултат на това стана известно, че Руската федерация ограничава вноса на селскостопански продукти от САЩ, Европа и други страни, които са подписали наложените санкции срещу страната, като лично Путин е подписал заповедта с цел да се гарантира сигурността на страната и бърз скок на цените.

Високата инфлация и геополитическото напрежение, както и притесненията относно последиците за руската икономика от наложените санкции, принуди Централната банка на Русия да затегне монетарната си политика.През последните месеци финансовата институция на няколко пъти повиши основната си лихва до ниво от 8%, заявявайки, че aко рискът от висока инфлация остане, ще предприеме нови допълнителни действия.

Как реагираха индексите

Нарастващият конфликт между Руската федерация и Запада съвсем естествено намира своето отражение и върху световните финансови пазари и най-вече върху руските компании. За справка, най-големите руски компании белязаха значителен спад през изминалите месеци, като от следната графика можете да видите представянето на щатския (ръст от 10,4%) и руския капиталов пазар (спад от 8,9%) от началото на годината, изразени, чрез борсово-търгуваните фондове SPDR SP 500 Trust ET u SPDR SP Russia, които отразяват движението на основните индекси S&P 500 u MICEX.

Шест ключови руски компании „на промоция“

В таблицата са представени някои от най-големите и значими руски компании. Както става известно, всички те бележат двуцифрен спад за последните месеци, в резултат на нестабилността в отношенията на Великите сили и Русия., както и неопределеността относно евентуални бъдещи рестрикции.

Компания
Пазарна капитализация
Цена
Спад от началото на годината
Брутна дивидентна доходност

1. OAO GAZPROM LEVEL 1 ADS (OGZD:xlon)
81,62 млрд. долара
6,85 долара
17,25%
6,10%

2. OJSC OC ROSNEFT GDRS (ROSN:xlon)
63,59 млрд. долара
6,06 долара
16,65%
6%

3. SBERBANK OF RUSSIA ADR (SBER:xlon)
48,82 млрд. долара
8,67 долара

16,65%

4,30%

4. LUKOIL (OAO) ADR (LKOD:xlon)
45,38 млрд. долара

53,08 долара

12,33%

6,41%

5. OAO NOVATEK GDR (NVTK:xlon)
29,48 млрд. долара

96,35 долара

26,40%
2,67%

6. OJSC MAGNIT GDR (MGNT:xlon)
27,33 млрд. долара
57,50 долара
11,50%
1,79%

„Газпром“притежава най-големите залежи на природен газ в света, а също и най-голямата мрежа за пренос на газ. Тя има ключово значение за Европа, доставяйки оставя газ на 25 европейски страни, с изключение само на Испания и Португалия.

„Роснефт“е петролната компания с най-голяма пазарна капитализация в Русия, чийто мажоритарен собственик е Руската федерация.

„Сбербанк“е най-голямата банка в Русия и Източна Европа и третата най-голяма в Европа. Тя бе санкционирана и няма да може да набира капитал с матуритет над 90 дни от финансовите пазари в ЕС.

„Лукойл“е втората по големина компания в света след ExxonMobil по доказани газови и петролни резерви. Компанията извършва своята дейност в над 40 държави.

„Новатек“е най-големият частен производител на газ в Русия и заема второ място на пазара по обем на добива на природен газ.

„Магнит“е най-голямата компания за търговия на едро и дребно в Русия. Към днешна дата компанията разполага с 7 416 магазина и с над 140 000 служители. Тя е четвъртата в света компания по пазарна капитализация в сектора на търговията.

Очакванията за нови санкции и за задълбочаване на конфликтната ситуация държат цените на значително ниски нива. А този момент е рядка възможност да се закупят акции на компании с фундаментално значение за глобалната икономика на изгодни нива, които при отшумяване на настоящите проблеми биха могли да донесат завидна доходност в по-дългосрочен аспект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *