Прокуратурата повдигна обвинения на банкера Цветан Василев

Прокуратурата обвини банкера Цветан Василев в длъжностно присвояване в особено големи размери. Първоначалното обвинение срещу председателя на надзорния съвет на КТБ бе обвинен, че от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. е накарал главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор на банката Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.
Разследващите са конфискували документи, които длъжностни лицаот Корпоративна търговска банка са укрили от квесторите и властите в страната. Ведно от помещенията е бил намерен кашон със скрити части откредитни досиета и счетоводни документи на различни фирми. По тях е имало залепени бележки с инструкции „да не се дават на одиторите”, „да се махнат при проверка“ и др. Намерени и иззети са и 14 чувала с нарязани оригинални документи. Те са били унищожени на 21 юни по устна заповед на един от изпълнителните директори набанката. Установено е, че от сградата на КТБ са били изнесени и укрити оригиналнидокументи.
Обвиненията срещу Цветан Василев са повдигнати задочно, тъй като той е извън страната и местонахождението му не е известно на властите. На 28 юли беше издадена европейска заповед за ареста на банкера. Той е обявен за издирване в Шенгенската информационна
система, както и чрез Интерпол.
Международна организация с богат експертен опит ще направи финансово-счетоводна експертиза. Решението бе взето след анализ на данните от докладите на трите оторизирани отБНБ одиторски компании, както и на доказателствата по делото. Прокуратурата е поискала управление „Банков надзор“ при Българската народна банка да предаде всичкидокументи, които имат отношение към упражняването на надзора по отношение на КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *