Във Виена ще бистрят европейското мляко

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заминава за Виена, където днес ще участва в работна среща, организирана по инициатива на министрите на земеделието на Австрия, Франция и Германия.
Целта на срещата е координиране на позицията във връзка с провеждането на редовното заседание на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Люксембург на 19-20 октомври 2009 г. В срещата ще вземат участие министрите на земеделието на държавите членки на Европейския съюз, подписали съвместна декларация за взимане на спешни мерки за подпомагане в сектор „Мляко”.
Очаква се на 19-30 октомври министрите да приемат увеличаване на държавната помощ на ферма de minimis от 7 500 на 15 000 евро, както и да започне изкупуването на млечни квоти със средства на ЕС по предложение на министър Найденов. Той припомни и за свършеното от новото ръководство на МЗХ за животновъдите само за два месеца. На заседание УС на ДФ „Земеделие” беше взето решение да бъдат разрочени с една година ниско лихвените кредити на животновъдите. Договорено е с ЕК удължаване на преходния период с две години за над 80 хил. ферми, като с това решение се дава шанс на българските ферми да се преструктурират.
Удължаването на преходния период дава възможност на фермите да отговорят на ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания за добив на сурово мляко, определени в законодателството на ЕС.
По отношение на субсидиите за глава животно, министър Найденов подчерта, че след 1 декември 2009 г. ще започне тяхното изплащане. В бюджета са заделени 61 млн. лв. за изплащането на субсидиите за глава животно. В момента интензивно се работи по система за идентификация на глава животно от страна на Националната ветеринарномедицинска служба и Разплащателна агенция. Ще бъде направена проверка на данните за броя на регистрираните животни в системата, една седмица преди 1 декември, допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *