Заемите се влошават, затъваме в дългове

Броят на проблемните кредити е скочил със 140% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Дълговете, които гражданите и фирмите не плащат доброволно, до края на декември ще достигнат 1 млрд. лв. Данните отчете БНБ, а прогнозата е на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Все пак БНБ констатира, че в банковата система има 3 млрд. лв. буфери, които да поемат негативни шокове. „Нивата и остротата на проблемните кредити още са в рамките на управляемите сценарии за влошаване на портфейлите на банките“, пише в бюлетина на институцията. В него се твърди още, че „ако негативните въздействия от икономиката върху банките продължат по-дълго, това може да доведе до допълнителни обезценки и натиск върху финансовия резултат и капитала на системата“.

Увеличение на задлъжнялостта на гражданите и фирмите и спад на събираемостта с 20% пък показват данните на Камарата на частните съдебни изпълнители. „Имоти има, купувачи – няма, въпреки че цените са атрактивни“, описва ситуацията шефът й Георги Дичев. За първата половина на годината 50 хил. длъжници са били предадени на изпълнителите за принудително събиране на дълговете. Ако тенденцията се запази, до края на годината те ще са 100 хил. Най-масовите дела на изпълнителите са срещу хора с просрочени потребителски кредити, като наблюденията им показват, че най-често това са съкратени работници от строителни фирми.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *