Във всяка паланка по един банкомат

Сигурно е – банкоматите ще се размножат заради новата система за плащане на болничните. Въведе я НОИ. Обезщетенията вече няма да се дават със заплатата, а ще се превеждат по банкова сметка. В 99% от случаите – по дебитна карта.

Ако сега има цели общини, в които дебитните карти са безполезни, скоро машини за теглене на пари ще има във всяко градче, че и във всяка паланка. Този неочаквано бърз прогрес може да се стори стряскащ на някого. Но положението не е чак толкова страшно.

Вече 3 години Агенцията за социално подпомагане плаща помощите чрез дебитни карти. И щом социално слабите, 90% от които са роми, се научиха да ползват банкомат, едва ли работата е чак толкова сложна.

Е, има си, разбира се, и някои неудобства. Първо – ако човек няма безсрочна сметка, още в следващите дни трябва да се разходи до някоя банка и да си открие. Минималният влог е символичен – от 2 до 10 лева. Но 90% от българите обаче вече имат влог и това едва ли ще е проблем.

Второто неудобство е, че за почти всяко теглене от дебитна карта се удържа такса. Само няколко банки не я вземат, ако теглиш от техен банкомат. В повечето случаи таксата варира между 20 стотинки и левче. И освен това от картата не могат да се изтеглят всичките пари, защото трябва да остане определен неснижаем минимум.

Това обаче са бели кахъри. Ако ви плаши дебитната карта – можете да си теглите по познатата система от гише. Ако толкова ви потрябват тези 2-10 лева неснижаем остатък – можете да ликвидирате сметката и после да си направите друга.

Новата система има и един огромен плюс, пред който бледнеят всички недостатъци. Парите вече не минават през работодателя. По данни на НОИ неколкостотин българи не са си взели болничните. Работодателят ги е изтеглил от НОИ, но не им ги е платил. При новата система това не може да стане.

Разбира се, не всички шефове са такива. У нас има работодатели, които съвестно плащаха болничните, дори още преди НОИ да им ги е превел. За работещите в такива фирми новата система означава около месец забавяне на парите. В масовия случай обаче парите по дебитна карта ще се получават точно тогава, когато и по старата система. Разликата е, че се освобождава малко работно време на цялата армия от счетоводители и касиери. А те са 280 хиляди. В цялата тази схема обаче има един огромен подводен камък, който може да я срине. Работодателят няма никакъв интерес да ходи в НОИ и да се реди на опашка, за да уреди болничния на служителя си.

И нищо чудно много от шефовете да си спестят този труд и да кажат: ти пък да не си боледувал.

Въпреки че са длъжни да подадат документите и ако не го направят, могат да бъдат глобени между 50 и 1000 лева глоба за всеки болничен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *