Възможно е 51 млн. души по света да изгубят работата си

Глобалната икономическа криза може да доведе до загубата на 51 млн. работни места, предупреждава Международната организация по труда (МОТ) към ООН. Според песимистичния сценарий на анализаторите на организацията нивото на безработица в света може да достигне 7,1 на сто в края на 2009 г., след като е било 6% през 2008 и 5,7% през 2007 г.
Най-оптимистичният вариант, според МОТ, предвижда 18 млн. души по света да изгубят работата си, а нивото на безработица в света да се повиши до 6,1 на сто, предава ВВС.
„Ако рецесията се задълбочи през 2009 г., както очакват много анализатори, глобалната криза на пазара на труда ще се влоши рязко“, прогнозират от МОТ. „Можем да очакваме, че онези, които успеят да задържат работата си, ще се сблъскат с влошени условия на заплащане и труд“.
Реалистичният вариант е без работа да останат 30 млн. души и да станем свидетели на ниво на безработица от 6,5 на сто в световен мащаб. Най-засегнати от ситуацията ще се окажат страните от развиващия се свят.
Генералният директор на МОТ Хуан Сомавия предупреждава, че прогресът в борбата с бедността се забавя, а средната класа в световен мащаб става все по-слаба. Той призова лидерите на страните от Г-20 да излязат с общи мерки за създаване на работни места на предстоящата през април среща на форума.
Според данните на МОТ най-висока безработица в края на 2008 година е имало в Северна Африка и Близкия Изток – съответно 10,3 и 9,4 на сто. В Централна и Източна Европа нивото на безработица е било 8,8 на сто, а в Латинска Америка – 7,3 на сто.
В същото време най-ниската безработица е измерена в Източна Азия – едва 3,8 на сто. Следват Южна Азия с 5,4 на сто и Югоизточна Азия и тихоокеанския регион с 5,7 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *