Няколко смели прогнози за 2009 г.

Неотдавна независимата изследователска компания Industry Watch направи девет смели прогнози за 2009 г. и попита представителина медийното, икономическо и политическо пространство у нас, дали предложените прогнози са вероятни или не.
Ето какво сочат данните от анкетата:
Най-много подкрепа събра прогнозата за понижение на цените на имотите. Съотношението съгласни към несъгласни с прогнозата, че цените на имотите ще падат поне в три от водещите шест града в България, е 5:1.
Мнозинството също така подкрепят прогнозата, че банковият депозит ще е по-изгодна инвестиция от имотите през 2009 г.
Над 2/3 са съгласни с прогнозата, че Европейската комисия вероятно ще блокира още от европейските фондове на разположение на българското правителство.
Тази прогноза получава по-голяма подкрепа (изглежда по-вероятна) от прогнозата, че лихвите по кредитите ще продължат да се покачват. Все пак преобладаващо е мнението, че лихвите по потребителските и жилищните кредити ще продължават да се покачват.
Най-малко очаквано е правителството да съкрати част от заетостта в администрацията, полицията и армията. Може да се направи обратната почти категорична прогноза – правителството ще се въздържа от необходими реформи в тези сфери. Това е показателно за липсата на воля за реформи и в други критични сфери, доминирани от държавата.
Макроикономическото състояние през 2009 г. е вероятно най-трудната сфера за прогнози.
Това се потвърждава от липсата на консенсус (подобен при другите прогнози) при очакванията за изпълнението на приходите в бюджета – подкрепено като прогноза от половината анкетирани.
Също половината твърдят, че безработните през тази годината ще са над 250,000 души (по последни данни за ноември те са под 217 000).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *