Възходът на долара се забавя, еврото се отлепва от дъното

Тридневният възход на долара отслабна, след като еврото поскъпна спрямо американската валута заради данни, показващи, че еврозоната е отчела рекорден излишък по текущата сметка през януари.

Доларът, чиито печалби се ускориха в сряда, след като председателят на Федералния резерв, че лихвените проценти в САЩ може да бъдат увеличени по-рано от очакваното, се успокои спрямо останалите основни валути, коментира bnr.bg.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо шест основни валути, изгуби 0,08% до 80.124 едва ден, след като достигна 3- седмичен връх на 80.354.
Еврото, което в началото на седмицата се търгуваше малко под 1.40 долара, бе на печалба от 0,22% до 1.3809. Единната валута достигна 2- седмично дъно на 1.3749 в четвъртък.

Спекулациите, че САЩ може да ускори края на ултра ниските лихвени проценти, засенчиха международните валутни потоци и другите фундаментални икономически данни, подкрепящи еврото.

Но единната валута бързо се върна близо до нивото 1.38, подкрепена от притока на капитали.

Имайки предвид, че ЕЦБ не показва склонност да облекчи паричната политика в скоро време, анализатори споделиха, че входящите потоци към пазарите на чувствителни към лихвените проценти пари вероятно ще продължат паралелно с голямото търсене на европейски акции и облигации от страни от периферията на еврозоната.

Коментарите на председателят на ФЕД, Джанет Йелън, които подпомогнаха възхода на долара заради спекулациите за увеличение на лихвения процент догодина, отново бяха внимателно разгледани от инвеститорите в петък.

Данни от ЕЦБ, публикувани през последния работен ден от седмицата, показаха, че излишъкът по текущата сметка на еврозоната е достигнал рекордно ниво през януари, като портфейлните инвестиции са нараснали до 16.9 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *