Еврото изгуби близо процент под ефекта „Фед“

Еврото спадна под границата от 1,3800 долара до най-ниското си равнище в последните две седмици. Валутата на 18-членния блок бе поставена под натиск за разпродажби, след като Федералният резерв на САЩ изпрати сигнал към пазарите за възможно скорошно покачване на лихвите.

Еврото добави 0,12% до 1,3793 долара в петък след отчетените 1,3748 в края на търговията ден по-рано. За седмицата европейските пари поевтинява с общо 0,94% за седмицата. Днес търговията стартира с умерен оптимизъм, който върна котировките малко над 1,38 долара за евро.

„EUR/USD изглежда ще се настани точно под нивото от 1,38 засега. Въпреки че не можем да изключим, че агресивните послания на Фед от миналата седмица могат да се окажа повратна точка за двойката, не очакваме масирани разпродажби в близкото бъдеще“, посочиха анализаторите от Danske Bank.

В сряда централната банка на САЩ съобщи, че ще наблюдава по-широк кръг от данни, за да определи кога да повиши основната си лихва. Институцията се отказа от целевото ниво на безработица от 6,5% като ориентир за вдигането на лихвите. При определянето на това колко дълго може да се поддържат ставките ниски Фед ще оценява напредъка по изпълнението на целите за заетостта и инфлацията, както и условията на пазара на труда.

Очаквано Федералният резерв намали и с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации. От институцията посочиха, че свиването на покупките на активи “ще продължи с умерени темпове”.

„Съмнявам се, че този ход ще доведе до значително бягство от риск. От друга страна GBP/USD и EUR/USD ще продължат по същество с по-значителните движения надолу вероятно едва по-късно през годината, когато следващите корекции на Фед са много по-близо“, заяви експерт от Credit Agricole CIB.

„Все по-ясно е, че американските акции очакват смекчаване на агресивната парична политика много повече, отколкото подобряване на икономическия растеж. Заставайки зад тази теза, можем да посочим, че икономическото разширение на САЩ не е самоподдържащо се и няма да остане живо с оглед на последните свивания на стимулите“, коментира от своя страна анализаторът от CMC Markets Джаспър Лоулс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *