Възход на европейските индекси и четвърти пореден рекорд на Dow Jones отвъд Океана

Европейските индекси нараснаха в първия ден от новата седмица (понеделник, 10 ноември), след като завършиха миналата на червено. За ръста допринесоха данните от отчетите на големите европейски компании, които в сравнение със статистическите показатели на Евростат, се оказаха значително по-добри, обобщава Reuters.

В края на вчерашната търговия френският индекс CAC 40 нарасна с 0,79%, до 4222,82 пункта, немският DAX 30 – с 0,65%, до 9351,87 пункта. Лондонският FTSE 100 прибави 0,67%, достигайки 6611,25 пункта.

Изявлението на главния мениджър на британската компания Lonmin Бен Магара допринесе съществено за ръста на европейските индекси. Той каза, че не вижда необходимост от привличане на нови средства на фона на възстановяващия се трети в света производител на платина, след продължилите близо пет месеца стачки. След това цената на акциите на Lonmin скочиха с 4,1%, до 1,95 лири ($3,09 долара) за брой.

„Отчетите на компанията са добри в сравнение с макроикономическите данни на страните „, отбеляза пред консултантската компания MarketWatch главният анализатор в Carnegie Investment Bank Хенри Друсеберг. Според него, това е признак за подобряване на глобалната икономика, но безпокойството за ситуацията в Европа остава.

Отвъд Океана, пазарът в САЩ постави четвърти пореден рекорд също заради финансовите отчети на компаниите. Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,31%, до 2038,26 пункта. Промишленият Dow Jones се повиши с 0,23%, до 17613,74 пункта, а високотехнологичният NASDAQ прибави 0,41%, до 4651,62 пункта.

Инвеститорите очакват с нетърпение отчетите на ИТ компанията Cisco и търговската верига Wal-Mart, които трябва да обявят финансовите си резултати за юли-септември 2014 г. на 13 ноември. Прогнозите на Bloomberg са за по-добри от очакваната печалба и значително нарастване на продажбите с близо 60% и на двете компании.

„Достигаме нови върхове при ниска волатилност, което позволява на инвеститорите да бъдат доста уверени и да купуват поскъпващите акции. Лихвените проценти са ниски, ниски са и цените на петрола, а всичко това допринася за по-нататъшно укрепване на американската икономика до края на годината“, прогнозира пред Reuters директорът на научните изследвания на Asbury Research Джон Koсар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *